zondag 7 juni 2020

Autoriteiten Mexico-Stad: 'Sommige artsen verkopen valse overlijdensakten'

Noodzaak zich snel van lijken te ontdoen leidt tot zwarte markt voor overlijdensakten


Ambtenaren van Mexico-Stad zeiden vrijdag 6 juni 2020, dat aanklagers verschillende artsen onderzoeken die naar verluidt valse overlijdensakten hebben afgegeven aan mensen die mogelijk zijn overleden aan het coronavirus. 

Nu de sterfgevallen toenemen in Mexico, heeft de noodzaak om zich snel van  lijken te ontdoen, geleid tot een zwarte markt voor overlijdensakten.

Mexico rapporteerde vrijdag 625 bevestigde Covid-19-sterfgevallen, een daling van een piek van 1.092 op woensdag en 816 op donderdag. Het land voegt nu regelmatig meer dan 4.000 bevestigde infecties per dag toe, en het totale aantal gevallen bedraagt ​​meer dan 110.000, hoewel de ambtenaren erkennen dat het werkelijke aantal vele malen hoger is.

Bij de beschrijving van het onderzoek beweerde burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, dat de artsen 'betrokken waren bij het in rekening brengen van deze diensten', ondanks het feit dat de overlijdensakten gratis zouden moeten zijn, maar het proces om ze te verkrijgen kan soms lang en bureaucratisch zijn. 'Ze hebben deze certificaten verkocht terwijl dat niet het geval was,' zei Sheinbaum.

De regeling betrof naar verluidt ten minste één medewerker van de gemeenteraad en ongeveer tien artsen, van wie er geen gemeentelijk ziekenhuispersoneel was, zei de burgemeester. Er zijn ook aanwijzingen dat de artsen mogelijk andere doodsoorzaken dan Covid-19 hebben afgetekend voor lichamen die ze nog nooit hadden gezien of onderzocht, hoewel de redenen onduidelijk waren, aldus ambtenaren.

Maar, in ziekenhuizen in Mexico-Stad stapelden zich lichamen op toen de pandemie verergerde, en sommige familieleden wilden misschien gewoon dat hun overleden familieleden sneller vrijkwamen. Bovendien moeten lichamen van mensen die zijn overleden aan Covid-19 onder strengere regels worden gecremeerd of begraven, dus sommige families hebben mogelijk betaald voor een vals certificaat om het sociale stigma van het virus te voorkomen.

Er zijn geen aanklachten ingediend in de zaak.

Het zou niet het eerste schandaal in Mexico zijn van bedrijven rond de pandemie. In mei ontdekten de autoriteiten 3,5 ton ziekenhuisafval dat illegaal in de bossen aan de rand van Mexico-Stad was gedumpt. Ambtenaren ontdekten ook 6.000 kubieke meter (meter) medisch afval hoog opgestapeld tot het plafond in een magazijn in de staat Puebla. Wankelende stapels afgedankte doodskisten zijn ondertussen opgestapeld buiten de overwerkte crematoria van Mexico-Stad. Gespecialiseerde afvalverbrandingsovens worden te zwaar belast door de overvloed aan afgedankte beschermende uitrusting en het infectieuze weefsel dat wordt gegenereerd tijdens de pandemie.

Mexico wordt geplaagd door wijdverbreide problemen met niet-gereguleerde bedrijven in zowel de afvalverwijdering als de begrafenissector. Volgens de Senaat is 60% van de uitvaartinstanties in Mexico niet of niet volledig geregistreerd.

(Suriname Mirror/The Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten