dinsdag 16 juni 2020

Vereniging van Winkeliers in Suriname wil nieuw vergunningen-beleid

'Samenleving is overgeleverd aan de grillen van buitenlandse ondernemer'

VWS wil ook dat nieuwe regering zo snel mogelijk belasting op toegevoegde waarde (btw) invoert


De Vereniging van Winkeliers in Suriname (VWS) ziet graag, dat de nieuwe regering een totaal ander beleid gaat voeren wat betreft het uitgeven van vergunningen. Dat is vrijdag onder de aandacht gebracht van de leiders van de samenwerkende partijen VHP, ABOP, NPS en PL tijdens hun bijeenkomst met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, aldus de Ware Tijd maandag 15 juni 2020. 

'De grootste hoofdpijn van de vereniging is de wijze hoe opeenvolgende regeringen de afgelopen jaren zijn omgegaan met vrijwel alle sectoren en hoe vergunningen aan iedereen worden gegeven', zegt VWS-voorzitter Raymond Hasnoe.

Hij merkt op, dat jaren geleden onder het mom van liberalisatie het vergunningenbeleid is opengegooid met als gevolg een influx van Chinese handelaren en overbevolking van de winkeliersbranche. 'De eigen Surinaamse ondernemers en winkeliers werden kapotgemaakt. Er moet ordening in de verschillende sectoren komen en het vergunningenbeleid moet onder een vergrootglas geplaatst worden.'

De coronavirus-crisis heeft de situatie verergerd en pijnlijk blootgelegd waar de Surinaamse samenleving al jaren over klaagt. 'Ze is overgeleverd aan de grillen van buitenlandse ondernemers. Het gevoel dat nu heerst, is dat de samenleving wordt gepest door winkeliers en wij worden nu anders aangekeken door het volk.' Maar, Hasnoe merkt op, dat in de binnenwegen en in de wijken, de in Suriname geboren Chinese winkeliers wel op een correcte manier weliswaar aangepast aan de omstandigheden de klanten zijn blijven bedienen.

'Wat we nu zien is dat de buitenlandse winkeliers die hier de afgelopen jaren flink geld hebben verdiend nu zeer klantonvriendelijk zijn. Sommigen zijn zelfs onbeschoft.'

De VWS hoopt dat de nieuwe regering een zodanig beleid zal voeren dat de scheefgetrokken verhoudingen hersteld worden en dat de samenleving niet overgeleverd wordt aan een bepaalde groep ondernemers.

Aan de politieke leiders is ook voorgesteld om zo snel als mogelijk de belasting op de toegevoegde waarde (btw) in te voeren. Op die manier krijgt de staat snel meer geld binnen en worden ook de mensen die in de informele sector werken aangepakt. Volgens Hasnoe kan de btw al op een eenvoudige manier worden geïntroduceerd. 'Men kan beginnen door alvast op buitenlandse producten deze vorm van belasting te heffen. Zo wordt ook de lokale productie gestimuleerd en beschermd.'

Verder is gepleit voor de mogelijkheid om meer ondernemingen op basis van free zone-regels in de gelegenheid te stellen producten aan buitenlandse bezoekers aan te bieden. Zo worden volgens Hasnoe ook direct deviezen verdiend. Er hoeven volgens hem nog geen grote vrijhandelszones of industrieparken te komen, omdat die grote investeringen vergen. Als nu al grote bedrijven de mogelijkheid krijgen als free zone-handelaar op te treden is dat al een stap in de juiste richting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten