dinsdag 16 juni 2020

Colombiaanse eiland Malpelo nu op IUCN-groene lijst van beschermde gebieden

Ondanks dat het onbewoond is wordt het jaarlijks bezocht door wetenschappers en duikers


De International Union for Conservation of Nature (IUCN) heeft het Malpelo Flora en Fauna Sanctuary, een eiland dat deel uitmaakt van het Unesco-werelderfgoed en gelegen is in de Colombiaanse Pacific, opgenomen in de Groene Lijst van Beschermde en Geconserveerde Gebieden van de Wereld

Als onderdeel van de viering van Wereld Oceanen Dag, erkende de IUCN Malpelo vanwege zijn 'model van bestuur, van management, dat erkend is in zijn effectiviteit en dat het een eeuwigdurende titel geeft, dat in de komende vijf jaar wereldwijd zal worden erkend en voldoet aan managementnormen'.


'Beheer is niet alleen belangrijk in het reservaat, maar wordt ook gearticuleerd met het buffergebied, dat wordt beschouwd als het 'Yuruparí-managementdistrict-Malpelo', dat de bescherming van de oceanen, ecosystemen en trekkende soorten, zoals haaien, inhoudt', zei de voorzitter van het Groene Lijst Comité van het IUCN in Colombia, Sandra Valenzuela.


Het reservaat - met een oppervlakte van 2,6 miljoen hectare en onderdeel van de jurisdictie van de gemeente Buenaventura, de belangrijkste haven van Colombia in de Stille Oceaan - werd in 2006 opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege de rijkdom aan zeeleven.


Ondanks dat het onbewoond is, wordt het jaarlijks bezocht door talloze wetenschappers en duikers met toestemming van de Nationale Marine, die waakt over het water. 'Colombia zet zich in voor het effectieve beheer van zijn beschermde gebieden en daarom maken momenteel drie nationale parken in Colombia deel uit van die Groene Lijst: het Galeras National Natural Park, het Tatamá National Park en het Gorgona National Park', zei Julia Miranda, algemeen directeur van de nationale natuurparken van Colombia.

Volgens de Colombiaanse regering zal de opname van Malpelo de autoriteiten toegang geven tot andere technische en financiële samenwerkingsstrategieën voor de instandhouding ervan, en zal het de acties versterken om dit te bereiken.


(Suriname Mirror/Explica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten