dinsdag 16 juni 2020

Politie Bolivia dreigde residentie Mexicaanse ambassade binnen te vallen

Oud-minister en zes ex- top- functionarissen regering Morales in ambassade

De zeven hebben asiel aangevraagd in Mexico


Een sterk bewapende politiemacht dreigde zondag 14 juni 2020 de residentie van de Mexicaanse ambassade in Bolivia binnen te vallen, maar ze werden tegengehouden door het diplomatieke personeel, aldus getuigen. 

Buren van de diplomatieke missie, waar de voormalige minister van het presidentschap van Bolivia Juan Ramon Quintana en zes andere voormalige topfunctionarissen van de regering Evo Morales asiel hebben aangevraagd, zeiden dat de operatie werd uitgevoerd door ongeveer 200 politieagenten met campagnevoertuigen.



Volgens getuigen omsingelde de politie de residentie en stak een muur aan de achterkant van het gebouw over die de omtrek van de ambassade markeert, voordat ze de achtermuur bereikte die ze probeerden te beklimmen.

De Mexicaanse Chargé d'Affaires Edmundo Font confronteerde de indringers van de ambassade en waarschuwde hen dat ze op het punt stonden een illegale actie te ondernemen tegen het Mexicaanse grondgebied, dat volgens het Verdrag van Wenen absolute immuniteit geniet.

Vanwege de moedige houding van de Mexicaanse diplomaat kregen de politieagenten de opdracht zich terug te trekken en te vertrekken.


Andere bronnen wezen erop, dat de Chargé d'Affaires telefonisch protesteerde bij de autoriteiten van de de facto regering van Jeanine Añez en eiste dat de politie zich terugtrok uit het gebouw, dat wordt bewaakt door tientallen agenten.

De provocatie, zoals getuigen de actie beschreven, werd voorafgegaan door geruchten van de politie over een op handen zijnde interventie van de elite-eenheid van de Fuerza Especial de Lucha Contra el Crimen (FELCC) om de diplomatieke residentie binnen te vallen en alle zeven voormalige Boliviaanse ambtenaren die asiel hebben aangevraagd te arresteren.

(Suriname Mirror/CNN Espanol/Prensa Latina/El Deber/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten