dinsdag 16 juni 2020

ELN-rebellengroep in Colombia laat gijzelaars vrij

Twee politieagenten en vier burgers zijn overgeleverd aan het Rode Kruis


De ELN-rebellengroep in Colombia heeft zes gijzelaars vrijgelaten. Twee politieagenten en vier burgers zijn overgeleverd aan het Rode Kruis. Het Ejército de Liberación Nacional (ELN), een van de grootste actieve guerrillagroepen van Colombia, heeft zondag 14 juni 2020 de zes gijzelaars vrijgelaten, volgens een verklaring van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC, International Committee of the Red Cross). 

'ICRC-teams die de gebieden hebben bezocht, hebben geverifieerd dat de zes mensen in goede gezondheidstoestand verkeerden', zei de humanitaire organisatie.



Onder de gijzelaars waren twee politieagenten, die meer dan drie maanden gevangen waren gehouden, en vier burgers. Vorige week heeft de ELN ook gijzelaars vrijgelaten, onder wie twee arbeiders van een oliemaatschappij die actief is in de provincie Arauca, vlakbij de Venezolaanse grens.

Tot dusver hebben Colombiaanse gewapende groepen dit jaar 13 gijzelaars vrijgelaten en overgeleverd aan het ICRC. 'We zijn alle partijen dankbaar voor het vertrouwen dat ze in het ICRC blijven stellen om ons humanitair werk uit te voeren', zei Nicolas Lennsens van het ICRC. 'Zolang de humanitaire gevolgen van het conflict en gewapend geweld voortduren, zullen we blijven werken aan de bescherming van levens en de waardigheid van degenen die door deze realiteit worden getroffen.'

Sinds een vredesovereenkomst van 2016 met de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) de operaties van de groep effectief beëindigde, is de ELN nu de grootste guerrillagroep geworden die in het land actief is met 2.000 actieve leden. De ELN lanceerde vorig jaar een dodelijke aanval op een politieacademie, waarbij 22 cadetten werden gedood en 66 anderen gewond raakten. President Ivan Duque zei dat de aanval de mogelijkheid van vredesbesprekingen met de groep effectief heeft verstoord.

Vorige maand heeft het Colombiaanse leger een belangrijke ELN-commandant gedood bij een gerichte aanval. Sindsdien heeft het ELN aangegeven bereid te zijn de vijandelijkheden te staken in het kader van een door de VN gesteund moratorium op de strijd, zodat humanitaire organisaties en volksgezondheidsautoriteiten de nieuwe pandemie van het coronavirus beter kunnen aanpakken.

De Colombiaanse regering heeft gezegd geen vredesbesprekingen te zullen voeren totdat de ELN een einde maakt aan de ontvoeringen, gijzelaars bevrijdt en de aanvallen op de infrastructuur stopt.

(Suriname Mirror/DW/Reuters/Twitter/EFE)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten