woensdag 24 juni 2020

Tweede Kamer wil overplaatsing Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh uit cel VS naar Nederland

Kamer wil dat kabinet alles op alles zet zet om Singh terug te halen


De Tweede Kamer heeft gistermiddag onderstaande motie aangenomen die het Nederlandse kabinet oproept om werk te maken van de overplaatsing van de Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh naar Nederland. Dit meldt Waterkant.net vandaag, woensdag 24 juni 2020.

De 75-jarige man zit al 36 jaar mogelijk onschuldig vast in de Verenigde Staten. Hij werd in april 1984 gearresteerd voor de huurmoord op zijn vrouw en dochter, maar er gaan veel geluiden op dat hij niks met deze moorden te maken had.Twee jaar later volgde de veroordeling: een celstraf van 56 jaren. Maar, dit vonnis kwam door dubieuze omstandigheden tot stand. Dat zag ook de rechter: een herziening volgde in de jaren ’90. Maar, zijn vonnis is nooit aangepast.

Opmerkelijk in de zaak is onder meer, dat de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring hebben ondertekend waarin staat dat Singh onschuldig is. Ook bleek de aanklager in de zaak achteraf corrupt te zijn.

Daarnaast rust de strafzaak op de verklaring van een verslaafde die geld kreeg van de openbaar aanklager voor zijn bekentenis. De kroongetuige wilde zijn verklaring intrekken, maar overleed voordat dat officieel kon worden bekrachtigd.

De Nederlandse overheid besloot eerder, dat hij niet terug mag keren naar Nederland, omdat hij voorafgaand aan zijn arrestatie hier niet vijf jaar aaneengesloten heeft gewoond.

De Kamer wil nu dat het kabinet alles op alles zetten moet zetten om Singh terug te halen naar Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten