woensdag 24 juni 2020

Inheemse leiders Peru vragen ​​snelle stemming Congres over bescherming Amazone en tarten olie-industrie

Wet zou ook helpen inheemse gemeen- schappen tegen Covid-19 te beschermen


De inheemse leiders van Peru lobbyen bij Congresleden om een ​​wetsvoorstel aan te nemen om buitenstaanders buiten de grenzen te houden van delen van het maagdelijke regenwoud van de Amazone, maar ze vrezen oppositie van de olie-industrie. 

Nu de bezorgdheid groeit, dat de pandemie van het coronavirus afgelegen gemeenschappen zou kunnen verwoesten, overweegt het Congres of een wetsvoorstel, dat de toegang tot een reeks inheemse gebieden nabij de grens met Ecuador en Brazilië zou beperken, versneld moet worden behandeld.

Voorstanders zeggen dat de wetgeving, die bedoeld is om deze gebieden te beschermen tegen exploitatie door olie- en gas-, mijnbouw- en houtkapbedrijven, ook zou helpen de inheemse gemeenschappen tegen het virus te beschermen.

'Tot nu toe zijn extractieve activiteiten met een hoog risico toegestaan ​​in deze gebieden', aldus Jorge Pérez, president van de Coordinadora de las Organizaciones Indígenas de la Cuenca Amazónica (COICA), aan persbureau Reuters in een verklaring. 'Deze hervorming zal het leven en de mensenrechten van de ongecontacteerde volkeren garanderen', zei Perez, verwijzend naar naar schatting 7.000 mensen in ongeveer 20 groepen in de Peruaanse Amazone die weinig of geen interactie hebben met de buitenwereld.

Het behoud van inheemse gebieden in Peru en Ecuador wordt als cruciaal beschouwd voor het bredere Amazone-ecosysteem, waarvan wetenschappers waarschuwen dat het catastrofale omslagpunten nadert als gevolg van klimaatverandering en versnelde ontbossing in Brazilië.

Terwijl de centristische regering van president Martin Vizcarra tegen de voorgestelde wet is, zeggen politieke analisten en wetgevers dat het versnipperde Congres van Peru na de verkiezingen in januari een populistische tint heeft en de wet kan aannemen.

Inheemse leiders ontmoetten vrijdag Vizcarra in afwachting dat het Congres deze donderdag, 25 juni 2020, al zou kunnen stemmen. Maar Lesly Lazo, voorzitster van de Congressional Justice Commission, betwijfelde of het wetsvoorstel deze week zou worden aangenomen, aangezien haar commissie kan besluiten het aan verdere herziening te onderwerpen. 'Ik denk niet dat er haast is', zegt Lazo, die tot de centristische Acción Popular-partij behoort.

Inheemse leiders vrezen, dat het momentum om het wetsvoorstel snel aan te nemen, kan vervagen als het land uit de meest acute fase van de pandemie komt. De olie-industrie in Peru - inclusief het staatsbedrijf Petroperu - heeft de wetgevers gewaarschuwd tegen het aannemen van het amendement, dat mazen zou dichten in een kader dat in 2006 is aangenomen om inheemse volkeren te beschermen tegen aantasting van commerciële belangen.

Felipe Cantuarias, president van de lobbygroep van de Peruvian Hydrocarbon Society-industrie, zei dat het wetsvoorstel de productie zou verstoren en exploratiecontracten in twijfel zou trekken. 'We vragen het Congres om de kwestie alstublieft te bespreken en te begrijpen dat dit niet wordt opgelost door particuliere investeringen terug te trekken, want dan verliezen we allemaal: het land verliest, de regio's verliezen', vertelde Cantuarias aan Reuters.

Aanhangers van het wetsvoorstel, waaronder Congreslid Lenin Bazan, die tot de linkse Frente Amplio-partij behoort, zeiden dat het huidige wetsontwerp de bestaande olie- en gasovereenkomsten niet in gevaar zou brengen. Bazan, die een Congrescomité voor inheemse volkeren voorzit dat het ontwerp heeft goedgekeurd, tweette vorige week een kopie van een document waarvan hij zei dat het zijn standpunt ondersteunde met de boodschap: 'Laat u niet misleiden!' 


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten