woensdag 24 juni 2020

Colombia start een proefproject met speurhonden voor COVID-19-detectie

Zes honden krijgen trainingssessies in een faciliteit in La Ceja


Medellín heeft tientallen jaren ervaring met het trainen van honden om illegale drugs, smokkelwaar en explosieven op te sporen. Terwijl de frontlinie van het onderscheppen van verdovende middelen op luchthavens en andere toegangspunten doorgaan, hebben onderzoekers van de Universidad de Antioquia, Universidad Nacional en de Universiteit van Wisconsin samengewerkt aan een project om speurhonden te leren hoe ze de geur van Covid-19 kunnen detecteren bij symptomatische individuen. 

Naast andere soortgelijke onderzoeken over de hele wereld waarin honden met ongelooflijke nauwkeurigheid infectieziekten, kankers en Parkinson kunnen detecteren, volgen zes honden trainingssessies in een faciliteit in La Ceja, 60 kilometer ten zuidoosten van de Antioquiaanse hoofdstad, om diagnostische assistenten te worden.

Het doel is om de Covid-19-detectiecapaciteit bij 100 honden te vergroten. Volgens arts en onderzoeker Ómar Vesga Meneses zijn voor het uitvoeren van het project speekselmonsters genomen van 12 met coronavirus geïnfecteerde patiënten die werden behandeld in het San Vicente Fundación-ziekenhuis in Medellín.

Hoewel honden uitstekende statistieken hebben bij het diagnosticeren van 99% van de negatieve gevallen, richt het onderzoek zich momenteel op personen met bevestigde gevallen van coronavirus. Als de bevindingen van het project overtuigend zijn, kunnen de honden de gezondheidsautoriteiten helpen bij het identificeren van ziekteclusters in ziekenhuizen, luchthavens, verpleeghuizen en openbare ruimtes, waaronder voetbalstadions.

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten