woensdag 24 juni 2020

Moord op vijftien inheemsen in Mexicaans dorp in verband gebracht met windenergie geschil

Slachtoffers doodgeslagen met stenen en cementblokken en sommige deels verbrand


Zeker 15 inheemsen zijn doodgeslagen met stenen en cementblokken, en sommige lichamen zijn gedeeltelijk verbrand, in een inheems dorp in het zuiden van Mexico, dat geplaagd wordt door een geschil over windenergie. 

Het bestuur van de Pacifische kustgemeenschap San Mateo del Mar in de staat Oaxaca zei, dat 13 mannen en 2 vrouwen afgelopen weekend zijn vermoord door een groep van zes personen met de steun van een lokale misdaadbaas.


Activisten die zich met succes tegen windkrachtprojecten verzetten, zeggen dat aanhangers van de burgemeester hen in een hinderlaag hebben gelokt bij een coronavirus-controlepost.



Het Parket in de zuidelijke staat bevestigde het aantal van 15 doden en zei dat een detachement van vier rechercheurs, 80 staatspolitie en 39 leden van de Nationale Garde naar de plaats van de moorden was gestuurd, het dorp Huazantlán del Río. Er werd onderzoek gedaan naar de redenen achter de moorden en of de aanvallers wapens hadden.

De twee vermoorde vrouwen hadden geprotesteerd tegen misbruik door een van de vermoedelijke aanvallers, die zichzelf omschreef als een vertegenwoordiger van Huazantlán del Río, aldus de gemeenteraad.



Het gebied - waar veel inwoners deel uitmaken van de inheemse groep Ikoots - is begeerd vanwege de open, winderige kust en de twee kanten hebben al jaren ruzie. De conflicten gaan terug tot 2012 toen een consortium van bedrijven probeerde een enorm offshore windpark van 396 megawatt te bouwen voor een smalle landtong in een lagune bij San Mateo. Tegenstanders van de regeling slaagden erin het project te blokkeren, met het argument dat het hun visserij, landbouw en heilige ruimtes zou beïnvloeden. Het gebied is ook het toneel geweest van territoriale geschillen en conflicten over doorgangsrechten.


(Suriname Mirror/La Jornada/The Associated Press/Pulso Diario de San Luis/Reuters/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten