woensdag 24 juni 2020

De maffia van Colombia en de media | Deel 1: Vicky Davila

'Vicky Davila is misschien wel een van de slechtste journalisten Colombia'...


'...en een van de krachtigste maffia-infiltranten in de media'
- 'Ze kan nog steeds geen interview afnemen of  correct spellen'


Vicky Davila is misschien wel een van de slechtste journalisten van Colombia en een van de krachtigste maffia-infiltranten in de media. De schoondochter van een van de meest gevreesde maffia-matriarchen in het Caribisch gebied heeft al meer dan 25 jaar geleden haar diploma journalistiek behaald, maar kan nog steeds geen interview of spelling correct afleggen. 

Bovendien verpestte Davila de enige primeur in haar carrière en zelfs pornoster Nacho Vidal plaatste vraagtekens bij haar intelligentie.

Voor de eigenaren van het wekelijkse Semana was Davila de perfecte hoofdredacteur van hun project om Semana TV te creëren, hun experiment om eerder dit jaar het 'Colombian Fox News' te creëren. Niemand wist hoe een Colombiaanse versie van de Amerikaanse televisie er in april uit zou zien, maar twee maanden later was Davila een narco-speeltje geworden.

Het onderzoek naar de vermeende verkiezingsfraude uit 2018 die haar schoonfamilie impliceerde, liep op niets uit en het beloofde bewijs dat president Ivan Duque bij deze frauduleuze samenzwering betrokken zou zijn, is nooit verschenen. In plaats daarvan stond Davila op de voorpagina van haar eigen tijdschrift dat een aanklacht indient tegen de maker van 'Matarife', een enorm populaire online serie over het criminele verleden van de voormalige president Alvaro Uribe.

De vermeende misdaad van journalist en advocaat Daniel Mendoza was het retweeten van een artikel over de decennia-lange criminele geschiedenis van haar schoonfamilie, de familie Gnecco. De overgrote meerderheid van de Colombianen zou elke associatie met drugshandel beschamend vinden, maar ze bezitten Semana niet, het tijdschrift dat de late drugsbaron Pablo Escobar aan het publiek introduceerde als de Medellin 'Robin Hood' in 1983.

De meeste Colombianen worden ook niet genoemd Gilinski, net als de familie die het meerderheidsaandeel van het tijdschrift kocht. Deze familie is eigenaar van de grootste bank van het land, Bancolombia, die mogelijk meer verafschuwd wordt dan Davila, maar de bank voor witwassen van David Murcia Guzman tot aan zijn arrestatie in 2008.

Semana TV ondersteunt een lange traditie van wat journalistiek professor Omar Rincon noemt 'Vicky-journalistiek', het nu volwassen bastaardkind van de journalistiek en Davila.



'In Colombia lijkt het gebruikelijk, maar dat maakt het niet normaal', zei een andere hoogleraar journalistiek, María Paula Martínez, in 2016 over het fenomeen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten