woensdag 24 juni 2020

Regering Curaçao wil eind juni weten waar eiland aan toe is in kwestie Klesch/Isla

(Bron foto: Facebook/Rhuggenaath)
Regering wil spoedig helderheid commitment Klesch


De regering van Curaçao wil eind juni weten waar het eiland aan toe is in verband met Klesch en de overname van de petroleumindustrie door de Klesch Group. 'We hebben niet de luxe van tijd', aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR), zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 juni 2020.


Curaçao erkent dat met Klesch, zolang de onderhandelingen lopen, exclusiviteit is overeengekomen en dat er contractueel twee data zijn afgesproken: 30 juni (die niet haalbaar is gebleken) en 31 december. En vooralsnog houdt Curaçao ook vast aan de Klesch Group - die volgens alle directbetrokkenen nog ‘alle tekenen van interesse’ toont -, maar uit de woorden van de minister-president kan wel duidelijk worden opgemaakt, dat zijn kabinet over een week wil weten of de deal nog doorgaat, en wat in dat geval de ‘closing date’ wordt.

Dan kan namelijk ook concreet worden toegewerkt naar een moment van opstarten door Klesch.

Van de euforie op 22 december 2019 - toen vlak voor de beëindiging van het leasecontract met PdVSA overeenstemming werd bereikt met Klesch inzake de overname van de exploitatie van de Isla-raffinaderij - is op dit moment niet veel meer over. De coronacrisis gooide roet in het eten en de eerste ‘longstop date’ van 30 juni werd niet gehaald.

Naar verluidt heeft eigenaar Gary Klesch gebruikgemaakt van zijn tweede optierecht en gaat binnenkort de tweede periode van zes maanden in. In de tussentijd is echter sprake van onzekerheid en komen ook alle kosten voor rekening van de overheid, waaronder de personeelskosten.

Van ruim 400 Isla-werknemers moet eind deze maand afscheid worden genomen, nadat deze gedurende een half jaar in dienst waren van Curaçao Refinery Utilities (CRU), dochter van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). De rest van de ruim 900 vaste medewerkers gaat veelal parttime verder om de raffinaderij op een laag pitje nog enigszins aan de praat te houden en herstelwerkzaamheden te verrichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten