woensdag 24 juni 2020

Bij Baitali Group ligt 80% projecten van overheidswege stil door forse schuld overheid

Werknemers aannemingsbedrijf vrezen voor hun baan

(Bron foto: Baitali Group)

Werknemers van aannemingsbedrijf Baitali Group verkeren, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 24 juni 2020, in een onzekere situatie. Het zou voornamelijk gaan om personeel betrokken bij de uitvoering van overheidsprojecten. Hoewel er naar informatie van algemeen directeur Farsi Khudabux tot op dit moment nog niemand is ontslagen, kan hij zich de baanonzekerheid die er leeft wel voorstellen. 

De overheid staat voor een 'significant' bedrag in het krijt bij de onderneming. Mede hierdoor ligt zeker 80 procent van de projecten van overheidswege stil. Het gaat om onder meer werkzaamheden aan de weg tussen Coppenamepunt en Nickerie (Oost-Westverbinding), diverse verkavelingsprojecten, zoals Reeberg en werkzaamheden bij de wegstrekking Apoera-Section en Washabo. Over dat project had Khudabux in maart gezegd, dat het bedrijf nog geen financieringsovereenkomst had kunnen tekenen met de staat voor de tweede fase.

Baitali Group was in september 2019 begonnen met het aanbrengen van een asfaltlaag maar stopte in oktober daarmee. Doordat de projecten stilliggen, is er geen werk voor de arbeiders. Die zitten voorlopig thuis met behoud van loon. Khudabux zegt dat dit enerzijds te maken heeft met de coronasituatie, maar anderzijds ook vanwege nog niet nagekomen betalingen vanuit de overheid.

Het is volgens de algemeen directeur 'een flinke duit' om de maandlonen uit te betalen. Dat kan nu nog uit de reserves, maar hoe lang dit zal kunnen, weet hij niet. 'Puur zakelijk gezien zou je de mensen moeten laten gaan, maar we hebben een verantwoordelijkheid.'

Een van de redenen waarom het bedrijf niet zonder meer personeel wil laten gaan, is omdat zij veel heeft geïnvesteerd in trainingen en opleidingen. Daarom wordt zoveel mogelijk getracht om de 150 werknemers te behouden. Hoewel hij hoopt dat de betaling vanuit de overheid spoedig genormaliseerd wordt, zodat het bedrijf weer aan de slag kan, heeft Khudabux daar een zwaar hoofd in.

'We hebben geen oogkleppen op. Als de overheid al moeite heeft met het uitbetalen van lonen en pensioenen, wat zal het dan zijn met asfalteringsprojecten? Ik heb niet het gevoel dat dit snel opgelost zal worden, maar wij kijken de kat uit de boom.' De onderneming voert hierover gesprekken met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten