woensdag 24 juni 2020

Stagnatie in onderzoek naar onregelmatigheden rond stemmen op ressortraadsniveau

Aantekening van stembureau- voorzitster Pontbuiten op verkiezingsdag is verdwenen


Het onderzoek dat gisteren is begonnen naar onregelmatigheden rond het stemmen op ressortraadsniveau in onder meer stembureau 205 in Pontbuiten, kon niet worden voortgezet. De aantekening die de stembureauvoorzitter had gemaakt op de verkiezingsdag is namelijk niet teruggevonden. Wel kwam een onvolledige verklaring boven drijven. Het onderzoek gaat vandaag, woensdag 24 juni 2020, door, aldus de Ware Tijd. 

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) stelt een onderzoek in naar stembureaus in de ressorten Pontbuiten en Tammenga. Politieke partijen, het Centraal Hoofdstembureau en het hoofdstembureau Paramaribo zijn daarbij aanwezig. De voorzitster van stembureau 205 zei gisteren,dat ze op de verkiezingsdag bij de 168e kiezer ontdekte, dat er op verkeerde ressortraadsbiljetten was gestemd. Na deze constatering had ze de stemming geschorst.

De 168 stembiljetten waarop verkeerd is gestemd heeft zij als ongeldig verklaard. Na afloop was het onmogelijk het vereiste proces-verbaal op te maken. De voorzitster besloot daarom een verklaring op te stellen. Dit document bleek gisteren zoek te zijn. Nadat een kopie was gevonden, bleek dat er informatie aan de achterzijde ontbrak.

OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos stelde toen voor, dat er met de verklaring van de toezichthouder zal worden gewerkt.

Vorige week zijn de verkiezingen op Assemblee-niveau landelijk bindend verklaard door het OKB. In negen van de tien kiesdistricten gebeurde hetzelfde op ressortraadsniveau. Dat was niet het geval voor kieskring 1 (Paramaribo), omdat er in de ressorten Pontbuiten en Tammenga op verkeerde stembiljetten - die van ressort Flora - was gestemd. Het is niet te achterhalen om hoeveel kiezers het gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten