woensdag 24 juni 2020

Black Lives Matter komt naar Colombia

Gerechtigheid voor Anderson Arboleda: Black Lives Matter in Colombia

Illustratir: Dani Sanjuan @danidsanjuan

Op 19 mei zou de politie in Cauca de 24-jarige Anderson Arboleda hebben geslagen, die later overleed aan zijn verwondingen. Arboleda werd ervan verdacht de strikte quarantaine-avondklok te hebben overtreden. 


Slechts zes dagen later in de Verenigde Staten doodde een politieagent in Minneapolis George Floyd door acht minuten en zesenveertig seconden op zijn nek te knielen. Terwijl de Verenigde Staten en de rest van de wereld hun aandacht richten op #BlackLivesMatter, hebben Colombiaanse kunstenaars en activisten het geval van Arboleda benadrukt: een gruwelijke dood van een jonge, zwarte, Afro-Colombiaanse, ongewapende man door toedoen van de politie.

Bogotá zag op 3 juni een groot Black Lives Matter protest, toen verschillende groepen voor de Amerikaanse ambassade bijeenkwamen om te protesteren tegen het politiegeweld en de transnationale dood van zwarte mensen. Een groep verbrandde een Amerikaanse vlag; anderen droegen borden met slogans zoals "ACAB, #BlackLivesMatter", "Justicia para George Floyd" en "Anderson No Murió, Anderson Lo Mataron. ACAB.'

Het protest benadrukte het wereldwijde karakter van politiegeweld, een probleem dat centraal stond in het parlement, omdat velen de regering bekritiseerden vanwege haar harde behandeling van demonstranten. Soortgelijke eisen werden gezien na de moord door ESMAD (Escuadrón Móvil Antidisturbios) op de 18-jarige Dilan Cruz. Maar, in tegenstelling tot de nationale staking, waren de protesten op 3 juni gericht op zwarte en Afro-Colombiaanse stemmen en werd de gewelddadige vorm van anti-zwart geweld in Colombia benadrukt.

Goyo van ChocQuibTown, de eerste grote muzikant die de moord op Arboleda aan de kaak stelde, schreef: 'Racisme is wanneer de politie een jonge [zwarte man] in Puerto Tejada vermoordt, zogenaamd omdat hij zich niet aan de quarantaine heeft gehouden. En dit wordt niet gerapporteerd door grote media. Is dit niet genoeg om een ​​land te verontwaardigen?' J Balvin volgde snel het voorbeeld en eiste publiekelijk een onderzoek.


Een illustratie van Arboleda omringd door een krans (in navolging van de virale, herdenkingsportretten van George Floyd, Breonna Taylor en Ahmaud Arbery) is op Instagram verspreid. "Por qué en Colombia No Lo Ves?" leest de post.

Aurora Vergara, directeur van het Center of Afrodiasporic Studies aan de Universidad Icesi, vertelde La Silla Vacia: 'Het wordt niet erkend dat de stichting van de Colombiaanse natie die we vandaag kennen, voortkomt uit een systeem van slavernij. En dit laat ons niet toe te erkennen dat in 169 jaar de omstandigheden van deze mensen die afstammen van degenen die tot slaaf werden gemaakt, niet veel zijn veranderd.'

Hoewel Colombia's geschiedenis van slavernij en rasontwikkeling verschilt van die van de Verenigde Staten, kan Colombia's eigen geschiedenis van racisme worden gezien in politiegeweld jegens Afro-Colombianen en de moorden op veel Afro-Colombiaanse sociale leiders. Vergara vervolgt: 'Voor Colombia laat George Floyd de berichten achter die racisme doodt, en het doodt op verschillende manieren.' Ze citeert het feit, dat zwarte mannen in Chocó de laagste levensverwachting in het land hebben. Afro-Colombianen zien over het algemeen een lagere levensverwachting en een kindersterftecijfer dat driemaal het nationale gemiddelde bedraagt.

Colombia is de thuisbasis van de op één na grootste zwarte bevolking in Latijns-Amerika, maar Afro-Colombianen blijven grotendeels onzichtbaar in media, politiek en andere posities van macht. Pas onlangs is "Afro-Colombiaan" gezien als een politieke en raciale categorie; in 1993, toen Afro-Colombiaan in de volkstelling werd geïntroduceerd, vinkte slechts 1,5% van de bevolking het vakje aan.

De Verenigde Naties melden, dat veel Afro-Colombianen zich historisch identificeren met hun geografische gemeenschap, wat politieke organisatie moeilijk maakt.

(Suriname Mirror/The Bogota Post/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten