dinsdag 7 april 2020

Twaalf vrouwen vermoord in eerste twee weken quarantaine Colombia

Quarantaine bevordert spanning en vergroot isolement van vrouwen met gewelddadige partners

(Bron foto: Pedro Pardo/The Bogota Post)

Twaalf vrouwen hebben de eerste twee weken van de voortdurende quarantaine van Colombia niet overleefd, zei de openbaar aanklager maandag 6 april 2020. Huiselijk geweld wordt een steeds groter probleem. Volgens vice-procureur-generaal Martha Janeth Mancera registreerde haar kantoor sinds het begin van het jaar 37 gevallen van vrouwenmoord (femicide), waarvan bijna een derde in de afgelopen twee weken.


Quarantaine bevordert de spanning en spanning die wordt veroorzaakt door veiligheid, gezondheid en geldzorgen. En het vergroot het isolement van vrouwen met gewelddadige partners, waardoor ze worden gescheiden van de mensen en middelen die hen het beste kunnen helpen. Het is een perfecte storm voor het beheersen van gewelddadig gedrag achter gesloten deuren. En tegelijkertijd, terwijl de gezondheidsstelsels zich tot het breekpunt uitstrekken, bereiken ook de schuilplaatsen voor huiselijk geweld hun capaciteit, een tekort aan dienstverlening wordt nog erger wanneer centra worden herbestemd voor extra Covid-19-respons.

Het aantal vervolgingen is aanzienlijk lager dan in de studentenkrant 070 in Bogota, die alleen al in de eerste twee maanden van het jaar 44 gevallen van vrouwenmoord registreerde. Femicide in Colombia heeft tot dusver dit jaar tot nu toe ten minste 44 slachtoffers gemaakt.

Volgens Mancera kon de aanklager in 58% van de gevallen van femicide die doorgaans door de partner van het slachtoffer wordt gepleegd, een verdachte vinden. Desalniettemin beweerde de hoogste Officier van Justitie dat 'deze quarantaine de gerechtigheid niet zal stoppen', dat notoir ineffectief is, vooral als het gaat om geweld tegen vrouwen.

Het feit dat Mancera niet eens gevallen van vrouwenmoord heeft geregistreerd uit een studentenblad, is een pijnlijke herinnering aan het onvermogen van de aanklager om gerechtigheid te dienen.

Het openbaar ministerie zei begin 2018, dat het elke moord op een vrouw als een haatmisdaad zou behandelen, maar zonder effect, omdat jarenlang wanbeheer en corruptie het kantoor vrijwel volledig hebben doen instorten.

Het vermoorden van vrouwen is in 2019 blijven stijgen van 960 tot 976, volgens het bureau van de lijkschouwerr. Veel vrouwen doen niet eens de moeite om huiselijk geweld te melden vanwege de virtuele ineenstorting van de aanklager en uit angst voor represailles van hun dader.

De vrouwenmoorden tonen slechts een topje van de ijsberg van het buitensporige geweld dat vrouwen in Colombia doorstaan, vooral door hun partners. De 960 vrouwen die in 2018 zijn vermoord, zijn een fractie van de 42.753 vrouwen die het waagden om echtelijk geweld te melden en het overleefden. De cijfers van vorig jaar worden pas later dit jaar verwacht.

UN Women sprak donderdag zijn bezorgdheid uit over een wereldwijde toename van geweld tegen vrouwen tijdens de pandemie, vooral in landen waar een quarantaine is ingesteld. 

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten