dinsdag 7 april 2020

Overheids- en particuliere crèches en peuterscholen blijven gesloten

'Hoe het ook zij het is van belang dat u als ouders de maandbijdrage betaalt'


In navolging van de scholen die langer gesloten zullen blijven, geldt nu ook dat overheids- en particuliere crèches en peuterscholen gesloten blijven. Dit maakte minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) gisteren bekend tijdens de reguliere Covid-19 persconferentie, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 7 april 2020.

Aanvankelijk zouden de scholen op 15 april weer beginnen, nadat de Paasvakantie vanaf 16 maart voortijdig was ingelast.

Er is wel een uitzondering voor crèches die vallen onder het beheer van ziekenhuizen. De minivabster verwees naar de verklaring van SoZaVo-directrice Angela Salmo van 23 maart. Zij zei toen, dat bij vooruitbetaling ouders bij particuliere crèches het geld van twee weken tegoed hebben en bij achteraf betaling zijn de ouders de particuliere opvang nog twee weken geld verschuldigd. Hierover zei de minister dat er onduidelijkheid heerst. 'Dit wil niet zeggen, dat ouders het geld terug moeten halen. U wordt als ouder of verzorger gevraagd om nadere afspraken te maken over wat u nog tegoed heeft bij de houders van crèches en peuterscholen.'

De bewindsman hoopt met zijn verklaring onduidelijkheden uit de wereld te hebben geholpen. Over april en voor de maanden daarna vraagt de bewindsman aan de ouders om met de eigenaren van de opvang in conclaaf te blijven totdat de regering andere maatregelen heeft genomen. Dit, indien de crisis aanhoudt of verergert.

'Hoe het ook zij het is van belang dat u als ouders de maandbijdrage betaalt. Aanvankelijk van wat de crèche of peuterschool blijft aanbieden.' De minister vroeg medewerking van de aangemelde crèches en peuterscholen bij het Bureau Opvanginstellingen voor de exercitie die nu wordt uitgevoerd. SoZaVo is bezig om de instellingen die daar geregistreerd staan in kaart te brengen. Het ministerie gaat na wie er allemaal werken, wat de lonen zijn en wie de houder is. Als de situatie verergert en de overheid moet inkomen moet alles gereed zijn vanuit de regering.

Over het schoolvervoer dat wordt verzorgd door particulieren, zei de minister dat dat niet valt onder SoZaVo of het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur. Het is een particulier initiatief waarbij ouders de vrijheid hebben gehad hun kinderen met degelijk transport te laten vervoeren. Het ministerie is belast met het transport voor leerlingen en leerkrachten die geregistreerd zijn bij de afdeling Vervoer van Onderwijs. 'We kunnen niet beslissen of betaald moet worden voor particulier schoolvervoer. Het valt buiten de competentie van SoZaVo en het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten