dinsdag 7 april 2020

Minister Akiemboto: 'Je zal een kip die gouden eieren legt niet gaan verkopen'

'De verkoop van Staatsolie is niet aan de orde, het is nooit besproken'


'Je zal een kip die gouden eieren legt niet gaan verkopen. De verkoop van Staatsolie is niet aan de orde. Het is nooit besproken', zegt minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) maandagavond 6 april 2020 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut, NII. Hij ontkracht ook geruchten dat er momenteel plannen zijn om de olievoorraden in blok 58 in het Surinaamse kustgebied of Staatsolie te verkopen. 

'Staatsolie verkopen in opdracht van deze regering is niet aan de orde. We zijn samen met het bedrijf bezig hoe de maximale voordelen te halen uit de rijkdommen die wij hebben', aldus de NH-minister.

Hij geeft verder aan, dat de overheid als enige aandeelhouder een goede samenwerking heeft met het bedrijf. In een aantal gevallen heeft de regering Staatsolie bijgestaan bij onder andere het sluiten van leningen. 'Al de grote deals zijn ook ondergebracht bij Staatsolie. Om te beginnen de deal met Newmont (en niet 'New Mount', zoals het NII schrijft...!😉🤔🤣) is bij Staatsolie. De Afobakadam waar de staat de openstaande schuld zelf heeft afgelost is bij Staatsolie. De nieuwe afspraken voor het uitbreiden van de deal met IAmGold komt bij Staatsolie. Afspraken die gemaakt zijn door de staat met Oppenheimer om de schulden van Staatsolie over te nemen, zodat het bedrijf niet in default, is geregeld door deze regering.'

Hiermee probeert de minister de goede relatie tussen Staatsolie en haar aandeelhouder te onderbouwen, aldus het NII.

De bewindsman heeft sinds zijn aantreden als minister vorig jaar met bedrijven uit verschillende landen gesproken die interesse hebben getoond in de gas en olie-industrie. Hij heeft gesproken met bedrijven in Rusland, Ghana, China en Israël, die belangstelling hebben getoond om met Suriname te praten over gas en olie. 'Als regering of ministerie verantwoordelijk voor het beleid mag er gesproken worden met partijen, maar uiteindelijk wanneer het aankomt op een deal moeten we doorverwijzen naar Staatsolie. Het is bij wet geregeld dat Staatsolie uiteindelijk de deals sluit met partijen. Dat is altijd conform geweest.'

De minister zegt dat hij ook gesprekken heeft gevoerd met een Chinees bedrijf genaamd CNOOC. Dat bedrijf heeft reeds geruime tijd belangstelling getoond in verschillende sectoren in Suriname. 'Er is gesproken over een Memorandum of Understanding, welke nog niet getekend is.' Op basis daarvan is het bedrijf doorverwezen naar Staatsolie om te praten. 'De gesprekken moeten nog plaatsvinden om te komen tot een afspraak voor een bespreking.' De minister benadrukt dat CNOOC conform de geldende regels voor zakelijke deals bij Staatsolie terecht moet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten