dinsdag 7 april 2020

China verontwaardigd over coronavirus-commentaar van Braziliaanse minister

Minister legt verband tussen coronavirus en 'plan voor wereldoverheersing' van China



China heeft van Brazilië een verklaring geëist nadat zijn minister van Onderwijs een verband tussen de coronavirus pandemie en zijn 'plan voor wereldheerschappij' had gesuggereerd in een inmiddels verwijderde tweet waarin een Chinees accent wordt geïmiteerd. 

Bij het laatste incident om de banden tussen Brasilia en Peking te verstevigen, suggereerde minister van Onderwijs Abraham Weintraub, dat China achter de besmetting zou kunnen zitten. 'Wie zal er geopolitiek sterker uit deze wereldwijde crisis komen?', schreef hij vrijdag op Twitter. 'Wie in Brazilië is verbonden met dit onfeilbare plan voor wereldheerschappij?' In het oorspronkelijke Portugees verving zijn tweet de letter "r" door een hoofdletter "L" - "BLazil" - in een stijl die gewoonlijk wordt gebruikt om een ​​Chinees accent te bespotten.



De Chinese ambassade in Brasilia veroordeelde Weintraubs 'absurde en verachtelijke' opmerking en noemde het maandag 'zeer racistisch'. 'De Chinese regering verwacht een officiële verklaring van Brazilië', zei ambassadeur Yang Wanming.


Het geschil komt doordat Brazilië, zoals veel landen, hoopt meer medische apparatuur uit China te halen om Covid-19 aan te pakken. Weintraub zei in een interview, dat hij achter zijn tweet stond en China opriep om meer te doen om de pandemie te bestrijden. 'Als ze [China] ons 1.000 ventilatoren verkopen, ga ik voor de ambassade op mijn knieën, excuses aanbieden en zeggen dat ik een idioot ben', zei hij tegen Radio Bandeirantes.

Minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta zei vorige week  dat Brazilië moeite heeft om ventilatoren en andere essentiële gezondheidsvoorzieningen uit China te halen, en zei dat sommige van zijn orders zonder uitleg werden geannuleerd.

Het probleem brak maandag uit in een oorlog op sociale media. De toptrend op Twitter in Brazilië was de #TradeBlockadeOnChinaNow.

Brazilië, de grootste handelspartner van China, is het meest getroffen Latijns-Amerikaanse land door het coronavirus, met tot nu toe bijna 500 doden en meer dan 11.000 bevestigde gevallen. Sinds het uitbreken van de pandemie zijn de banden tussen Brazilië en China gespannen, met name door een reeks tweets van de zoon van president Jair Bolsonaro, Eduardo, een federale wetgever.

Eduardo Bolsonaro had kritiek op de Chinese 'dictatuur' vanwege de aanpak van de uitbraak in maart. Vorige week tweette hij over het 'Chinese virus', een uitdrukking die Beijing woedend maakt. Het is ook gebruikt door de Amerikaanse president Donald Trump, die zijn vader bewondert. Dat bracht de consul-generaal van China in Rio de Janeiro, Li Yang, ertoe Eduardo in een opiniekolom in de Braziliaanse krant Globo te vragen: 'Ben je echt zo naïef en onwetend?'

(Suriname Mirror/Istoe/Al Jazeera/France24/Twitter/Rede Brasil Atual)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten