dinsdag 7 april 2020

Gehaal en getrek van BOG en NCCR met teruggekeerde ingezetenen in quarantine

Teruggekeerde ingezetenen in Zorghotel en Hotel Residence Inn blijken even speelbal geschil tussen twee overheidsinstanties


Bij het RCR Zorghotel en Hotel Residence Inn is maandagavond 6 april 2020 volgens de Ware Tijd grote verwarring ontstaan omtrent de quarantaine van teruggekeerde ingezetenen die er waren ondergebracht. Eerder op de dag kregen zij van de artsen van het BOG - Bureau voor Openbare Gezondheidszorg - te horen, dat zij de resterende dagen van hun twee weken quarantaine thuis mochten doorbrengen, nadat hun thuissituatie eerst was onderzocht. 

De mensen hadden al ingepakt en zich in de lobby verzameld om naar huis vervoerd te worden, toen plotseling de mededeling werd gedaan, dat niemand meer mocht vertrekken, omdat vanaf dat moment niemand meer thuis in afzondering mocht. Ondanks dat de BOG-artsen aangaven, dat zij de bevoegdheid hebben met betrekking tot de quarantaineregels, hielden de NCCR-medewerkers (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) voet bij stuk.

'Rond vijf uur of half zes kreeg ik van de artsen te horen dat ik mocht inpakken om naar huis te gaan. Plotseling, terwijl we al hadden ingepakt, zei de  medewerker van het NCCR die hier de leiding heeft dat niemand meer naar huis mag', aldus een repatriant die in het Zorghotel was ondergebracht.

NCCR-coördinator Jerry Slijngard verscheen ter plekke om de mensen toe te spreken. Vernomen wordt, dat de personen die in het Zorghotel waren ondergebracht mochten vertrekken en er scheen, aldus de Ware Tijd, een zekere spanning te zijn ontstaan tussen het NCCR en de BOG-artsen omtrent elkaars bevoegdheden en competenties. Naar verluidt zouden zowel de medici als Slijngard vanwege voornoemd incident hun functies hebben neergelegd of gedreigd dat te zullen doen.

Tijdens de persconferentie van het Covid-19 Mangementteam maandagmiddag werd gesteld, dat vanwege de vele perikelen met betrekking tot thuis-quarantaine het besluit was genomen dat nu iedereen die in een overheidsfaciliteit is afgezonderd daar de veertien dagen quarantaine zal moeten doorbrengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten