dinsdag 7 april 2020

Ambassadeur van Colombia in Uruguay treedt af na vondst cocaïnelab op landgoed familie

Ambassadeur moet uitleggen hoe  cocaïnelab zonder zijn medeweten minstens één ton cocaïne per maand op terrein van familie had kunnen produceren


De ambassadeur van Colombia in Uruguay is maandag 6 april 2020 afgetreden nadat hij zijn verbazing had geuit over een cocaïnelaboratorium op een van de landgoederen van zijn familie.


Het kantoor van president Ivan Duque bevestigde dat Fernando Sanclemente was afgetreden, nadat hoofdaanklager Francisco Barbosa de krant El Tiempo had verteld, dat de dynastiepoliticus betrokken is bij het onderzoek naar drugshandel.


Sanclemente, de voormalige directeur van de Colombiaanse Burgerluchtvaart Organisatie, zei in een persbericht, dat hij 'verrast' was door het onderzoek, dat in februari begon nadat de Amerikaanse autoriteiten cocaïne op Amerikaanse luchthavens hadden opgespoord dat leidde naar het laboratorium op het landgoed van zijn familie in Guasca, een stad in de buurt van Bogota.


De voormalige ambassadeur herhaalde, dat hij zichzelf als slachtoffer beschouwde. In een interview dat zondag werd gepubliceerd, vertelde de hoofdaanklager aan de krant El Tiempo, dat de ambassadeur zal moeten uitleggen hoe een cocaïnelab zonder zijn medeweten minstens één ton cocaïne per maand op het terrein van zijn familie zou kunnen produceren.

Sanclemente heeft het 'onberispelijke publieke imago' van zijn familie benadrukt, ondanks een corruptieonderzoek en beschuldigingen dat hij steekpenningen van het Sinaloa-kartel aannam toen hij directeur was van de Colombiaanse Burgerluchtvaartautoriteit.

De traagheid van de aanklager bij het onderzoeken van Sanclemente deed de twijfel over de integriteit van Barbosa, die al betrokken is bij een verkiezingsfraude onderzoek naar drugshandelaren en de extreemrechtse partij van Duque, verder toenemen.



Net als het onderzoek tegen de regerende partij van het Centro Democrático is het onderzoek tegen de ambassadeur ontsierd door onregelmatigheden. De media kregen aanvankelijk te horen, dat het lab een 'snellaboratorium' was, wat later werd ontkend door de aanklager, die zei dat het lab al maandenlang cocaïne produceerde die bedoeld was voor de VS.

Sanclemente vertelde eerder aan de pers, dat zijn broer, die het pand beheerde, het gebied waar het laboratorium was gevonden had gehuurd van een 87-jarige aardappelboer, die nog moet verschijnen. De broer van de ambassadeur is ook niet in het openbaar verschenen.

(Suriname Mirror/El Espectador/Colombia Reports/Caracol/WRadio/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten