vrijdag 3 april 2020

Quarantaine in Colombia leidt tot huisuitzettingen van Bogota's armsten

(Bron foto: Reuters-Luisa Gonzalez)
Honderden zijn uit hun onderdak gegooid, ondanks een verbod op huisuitzettingen


Jose Ramirez - wiens totale bezittingen in een bekraste zwarte koffer en een rugzak passen - brengt de nacht door  in een smerig park in het depressieve centrum van de hoofdstad van Colombia, Bogota. Ramirez raakte zijn baan als chauffeur kwijt vanwege een 19-daagse landelijke quarantaine waarvan de regering hoopt dat deze de verspreiding van het coronavirus zal tegenhouden en kan nu niet de $ 6 per dag betalen die hij nodig heeft om in de bescheiden kamer te wonen die hij vijf maanden lang zijn huis heeft genoemd.

'Ze vertelden me dat ik niet kon blijven, omdat ze openbare diensten moesten betalen, ze hebben andere verplichtingen', zei Ramirez. 'Ze zeiden dat ze geen liefdadigheidsinstelling zijn en ze hebben me eruit gegooid.' 

Honderden zoals Ramirez zijn uit hun onderdak gegooid, omdat de lockdown de inkomstenstromen zoals straatverkopen heeft afgesneden, ondanks een verbod op huisuitzettingen door de regering.

Ongeveer vijf miljoen gezinnen in het Andes-land zijn huurders en sommige mensen betalen slechts $ 1,20 per nacht voor een bed.

President Ivan Duque zei deze week, dat hij uitzettingen en huurverhogingen zal verbieden tijdens de afsluiting en dat een vergelijkbare maatregel van kracht is in Bogota. Maar, veel verhuurders luisteren niet. Sommige mensen - waaronder Venezolaanse migranten - hebben na tussenkomst van de politie hun huis weer kunnen bereiken, maar anderen blijven op straat.

'De mensen die daar werken zijn beheerders, ze zijn niet de eigenaren van de eigendommen en ze wilden niet met ons praten', zegt Horacio Guerrero, hoofd Etnische Zaken van het burgemeesterskantoor van Bogota. Guerrero organiseerde tijdelijke huisvesting voor een groep van 60 mensen uit de inheemse gemeenschap Embera Katio, waaronder Tintiliano Vitucay en 25 leden van zijn familie.  

'Om negen uur' s morgens heeft de huiseigenaar ons op straat gegooid', zei de 39-jarige Vitucay, die drie maanden geleden vanwege gewapende groeperingen die hem dreigden te vermoorden, de westelijke provincie Choco moest ontvluchten. 'Onze spullen zijn achtergelaten, omdat we geen manier hadden om ze eruit te krijgen.'

Juan Jose Higuera heeft sinds zondag op straat geslapen, nadat hij zijn baan met het verkopen van bloemen op de centrale begraafplaats van de stad verloor en uit zijn huis werd gezet. Het kantoor van de burgemeester zei dat het onduidelijk was waar hij kon worden gehuisvest. 'Ik heb van niemand hulp, ik heb geen familie, ik kan nergens overnachten, ik heb niets gegeten', zei een betraande Higuera, 49. 'Ik wil dat God mijn leven neemt. '

(De Surinaamse Courant/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten