vrijdag 3 april 2020

Politieke partij 21Su spant Kort Geding aan tegen president Bouterse

21Su door Centraal Hoofdstembureau geweigerd voor inschrijving in register


De politieke partij 21Su heeft gisteren een Kort Geding aangespannen tegen president Desi Bouterse. 21Su is één van de partijen die door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) zijn geweigerd voor inschrijving in het CHS-register en daardoor niet aan de verkiezingen kunnen deelnemen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 3 april 2020.

Op 28 maart heeft 21Su schriftelijk beroep aangetekend bij de president tegen het besluit van het CHS. Conform de Kiesregeling had de president binnen drie dagen - dus uiterlijk dinsdag - moeten reageren, maar de partij had tot donderdag nog niets vernomen. 'Door het niet tijdig uitgevaardigd hebben van de beslissing kan het gebeuren dat verzoekster niet kan deelnemen aan de verkiezingen', schrijft 21Su in haar motivering aan de rechter.

Het CHS besloot, dat de partij niet mag meedoen, omdat zij bij haar registratie geen stortingsbewijs van de waarborgsom kon overleggen en ook geen bewijs van registratie bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).

Woordvoerder Anand Biharie had eerder gezegd, dat het niet overleggen van een stortingsbewijs niet als weigeringsgrond is opgetekend in artikel 35 van de Kiesregeling voor inschrijving in het CHS-register. Daarnaast stelt hij  dat het CHS niet als een rechtspersoon is ingesteld bij wet en daardoor niet bevoegd is tot bepaalde handelingen, zoals het weigeren van politieke partijen om zich in te schrijven in zijn register.

21Su was op de dag van inschrijving bij het CHS nog niet ingeschreven bij het OKB, omdat haar statuten gewijzigd moesten worden. Die aanpassing had te maken met een naamswijziging van de partij. De organisatie vindt dat het OKB hieromtrent niet rechtmatig heeft gehandeld. 'Het OKB heeft de periode van registratie veel te laat opengesteld, waardoor tegenover 21Su geen eerlijk proces van registratie en het kunnen uitoefenen van haar recht op bezwaar is gerespecteerd.'

In het verzoekschrift staan nog andere punten waarvan de partij vindt dat zowel de president als het OKB en het CHS onrechtmatig dan wel in strijd met de wet hebben gehandeld. Gevraagd wordt dat de rechter een zodanig oordeel velt dat de partij normaal kan deelnemen aan de verkiezingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten