vrijdag 3 april 2020

Brazilië stopt activiteiten 47 mijndammen die hun stabiliteit niet konden bevestigen, waaronder zeker 25 van grootste ijzerertsproducent ter wereld, Vale SA.

Veiligheid installaties van Vale is zwaar onder de loep genomen


Het Braziliaanse Agência Nacional de Mineração (ANM) zei donderdag 2 april 2020, dat het de activiteiten zou stoppen bij 47 mijndammen die hun stabiliteit niet konden bevestigen, waaronder ten minste 25 van de grootste ijzerertsproducent ter wereld, Vale SA. 

De veiligheid van de installaties van Vale is zwaar onder de loep genomen nadat een van de dammen vorig jaar instortte, waarbij een stroom van mijnafval vrijkwam waarbij ongeveer 270 mensen omkwamen. Het was de tweede Vale-dam die in vier jaar instortte.


Afgelopen oktober konden 54 Braziliaanse dammen hun stabiliteit niet certificeren of het stabiliteitspapier helemaal niet indienen. Veel van dezelfde dammen blijven op de lijst staan ​​en er zijn verschillende nieuwe dammen toegevoegd die worden beheerd door Vale of haar dochterondernemingen.

In een verklaring erkende Vale, dat haar Santana-dam in de stad Itabira in de staat Minas Gerais haar stabiliteitsverklaring niet had geregistreerd. Die dam was in oktober vorig jaar op een noodalarm van niveau 1 geplaatst en wordt sindsdien 24 uur per dag bewaakt, zei Vale. Het bedrijf is van plan om de dam in de tweede helft van het jaar structureel te verbeteren.


Vale zei woensdag, dat het doorgaat met het doorvoeren van verbeteringen in het toezichtsysteem voor dammen, waarbij 78 van zijn structuren met succes stabiliteitsverklaringen hebben geregistreerd, en het gaf details over geplande acties om de veiligheid bij verschillende dammen te verbeteren. Acht nieuwe structuren hadden negatieve stabiliteitsverklaringen en zullen ook op noodsituatie niveau 1 worden geplaatst, zei Vale.

Vale zei, dat de veiligheid van mensen en gemeenschappen stroomafwaarts van de dammen een prioriteit is. Woensdag zei het ook, dat het alternatieven testte voor stuwdammen om de productiecapaciteit te verhogen in de Brucutu-mijnbouwfaciliteit, waaronder de Norte / Laranjeiras-dam die de stabiliteit niet kon certificeren.

(De Surinaamse Courant/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten