maandag 30 maart 2020

Voorstel RaVakSur om loonbelasting te verlagen uiterlijk 6 april door regering goedgekeurd

'Eind april moet de belastingverlichting zijn gerealiseerd'


Het voorstel van RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) om de loonbelasting te verlagen zal uiterlijk op 6 april 2020 door de regering worden goedgekeurd. Door tussenkomst van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal het eindvoorstel aan de interne verwerkingsunits van het ministerie voor verdere verwerking worden aangeboden. Het ligt in de bedoeling om eind april de belastingverlichting te hebben gerealiseerd. Dit zeggen de voorzitters, Ronald Hooghart (CLO, Centrale van Landsdienaren Organisaties), Errol Snijders (De Moederbond), Sonny Chotkan (OSAV, Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden) en Armand Zunder (PWO, Progressieve Werknemers Organisatie), aldus Starnieuws vandaag, maandag 30maart 2020.

De vertegenwoordigers van RaVakSur hebben op 23 maart, in gezelschap van enkele andere vakverenigingen, een presentatie gehouden voor president Desi Bouterse, zijn adviseurs en de minister van Arbeid. Het thema van de presentatie was om de loonbelastingdruk voor de werkers aanzienlijk te verlagen en tegelijkertijd, indien gewenst enige andere belastingsoorten te introduceren.

In de presentatie werd er op gewezen, dat sinds 2008 deze materie onder de aandacht van uiteenlopende ministers van Financiën is gebracht en dat de rek nu voor de ruim 250.000 werknemers er uit is, vanwege de economische crisis van de afgelopen jaren en de huidige prijsstijgingen, die de koopkracht van de werkers ernstig hebben aangetast.

Bovendien heeft RaVakSur een beroep op de president gedaan om de voorstellen al bij de volgende loonuitkering, dat wil zeggen in april 2020, door te laten voeren. Er is een voorstel aan de president en zijn team voorgelegd waarbij wat de loonbelasting betreft de belastingvrije voet gelijk wordt gesteld aan het niveau van het minimumloon van het jaar 2020, van Srd 2.500 per maand. De huidige belastingvrije voet is nog gelijk aan Srd 220 per maand.

In het voorstel is ook opgenomen om de belastingschijven en de belastingtarieven zodanig aan te passen dat de personen die tot de middenklasse behoren ook een behoorlijke versterking van hun koopkracht zullen merken. In het voorstel van RaVakSur is verder opgenomen om de onbelaste beloningen aan te passen. Deze hebben betrekking op het verruimen van het vakantiegeld naar ten hoogste Srd 12.000 en de aftrekbare kosten te stellen op vijf procent van het loon met een maximum van Srd 3.000 per jaar.

RaVakSur heeft in het voorstel meegenomen, om bij een te grote inkomstenderving voor het ministerie van Financiën, de belasting toegevoegde waarde (BTW) in te voeren en daarnaast nog ook een belasting op het ophalen van het huishoudvuil en het vuil van de bedrijven en organisaties. De inhoud van de presentatie is door de president goed ontvangen, aangezien hij ter plekke voorstelde dat zijn adviseurs en een team van RaVakSur en hun adviseur al op vrijdag 27 maart de gedane voorstellen breedvoerig zouden bepreken. Deze bespreking heeft plaatsgevonden en was ook positief.

Voor morgen is een 'expertmeeting' met het ministerie van Financiën en de vertegenwoordigers van RaVakSur gepland, waar partijen de inmiddels doorgerekende voorstellen zullen bespreken. Hierna is er voor vrijdag 3 april weer een vergadering met de adviseurs van de president en gepland. In deze vergadering zullen de resultaten van de doorrekening van de voorstellen worden besproken, zegt de Raad van Vakcentrales in Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten