maandag 30 maart 2020

Honorair Consul van Suriname in Brazilië, Jorge González Sebá (60) overleden aan gevolgen Covid-19

(Bron foto: Álbum de família)
Sebá verwijt in audio-opname, kort voor overlijden, ziekenhuis van ernstige nalatigheid


De Honorair Consul van Suriname, Jorge González Sebá, 60 jaar, is afgelopen woensdag overleden in het Rio Mar Hospital in Barra da Tijuca, Rio de Janeiro (Brazilië). Hij overleed aan de gevolgen van Covif-19. De diplomaat, die leed aan diabetes, werd in het ziekenhuis opgenomen, omdat hij kortademig was en hoge koorts had. Hij overleed aan een dubbele longontsteking en ademhaling falen. Een eerste test die werd uitgevoerd toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen, was positief voor het nieuwe coronavirus. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 30 maart 2020, op gezag van de Braziliaanse krant O'Globo.

De Braziliaanse krant O Globo, die hiervan vrijdag melding maakt, beweert in het bezit te zijn van en audio opname van de honorair consulair die enkele uren voor zijn overlijden de opname naar de krant stuurde. Daarin verwijt hij het ziekenhuis van ernstige nalatigheid en het schenden van de 'eed van Hippocrates. De zieke zou volgens de krant volledig aan zijn lot zijn overgelaten.


Volgens opnames van de toenmalige patiënt was hij zo geïsoleerd in het ziekenhuis, dat hij 48 uur vies was achtergelaten met uitwerpselen en zelfs geen toegang had tot drinkwater.

Volgens experts is het erg belangrijk dat een Covid19, patiënt, veel vocht tot zich neemt. 'Ik moest een hele dag bedelen zodat iemand me een glas kon brengen om water te drinken', zegt hij in de opname.


Sebá zegt in de audio-opname ook, dat het eendje dat werd gebruikt om zijn urine op te vangen niet werd verwisseld en dat hij zich totaal 'besmet' voelde, zonder enige vorm van aandacht van het ziekenhuispersoneel. 'Ze lieten me hier achter zonder informatie, geïsoleerd, alsof ik een dier ben. Ik verslijt, ik schreeuw, ik bel mensen, niemand neemt op.'

Volgens hem werd hij door het ziekenhuispersoneel uit angst zelf besmet te raken in de steek gelaten. Hij zei de angst van mensen te begrijpen, maar hij weet niet waarom hij niet op een manier werd behandeld die voor iedereen veilig was.

Sebá's familie zegt nu dat ze het ziekenhuis zullen aanklagen. De advocaat van de familie, Fernando César Almeida, bevestigde de overgeleverde feiten en dat de familie verhaal zou halen bij het ziekenhuis.

De politie van Rio de Janeiro heeft na de publicatie een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van het overlijden van  Jorge José González Seba. Volgens de politie zullen familieleden van González, die een gepensioneerde legerkapitein en honorair consul van Suriname in Rio was, gehoord worden tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis heeft in een verklaring gezegd zelf ook een onderzoek te zullen instellen en op basis daarvan passende maatregelen te zullen nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten