maandag 30 maart 2020

Onzekerheid over coronavirus in Colombia na defect testmachine

(Bron foto: INS)
Monsters moesten handmatig getest worden wat een grote vertraging veroorzaakte


Informatie over de verspreiding van het coronavirus in Colombia was tijdelijk onbetrouwbaar geworden nadat de belangrijkste testmachine voor mogelijke infecties defect was geraakt. 

De technische storing was een ramp voor het Instituto Nacional de Salud (INS), wiens machine vrijdag 100 tests per uur kon uitvoeren. Terwijl technici de machine aan het repareren waren, werden INS-medewerkers gedwongen om de binnenkomende monsters handmatig te testen, wat een grote vertraging veroorzaakte.


Het INS meldde zaterdag, dat de machine was gerepareerd, zodat het instituut de achterstand in kon halen.


Universiteiten in heel Colombia hebben testapparatuur opgezet om de INS te ondersteunen voordat testverzoeken de machine van het gezondheidsinstituut verzadigen, die naar verluidt de capaciteit heeft om 1.600 tests per dag te doen. Het technische falen vond plaats in de vroege stadia van de verspreiding van de ziekte, waardoor de INS en universiteiten snel een inhaalslag konden maken.

Met iets meer dan 700 gevallen en 10 sterfgevallen die zondag 29 maart 2020  zijn bevestigd, moet de werkelijke capaciteit van het INS en zijn universitaire partners nog worden getest.

Het gezondheidsinstituut verwacht, dat een derde van de 50 miljoen inwoners van Colombia ooit besmet zal raken. Het land bevindt zich momenteel in quarantaine om de verspreiding van de ziekte te vertragen, terwijl de regering noodfondsen beschikbaar heeft gesteld om de gezondheidszorg in het land snel op te voeren.

Ondertussen trachten burgerinitiatieven het optreden van de overheid aan te vullen; gedemobiliseerde FARC-rebellen zijn bijvoorbeeld begonnen met het produceren van maskers, terwijl de ingenieurs van Medellin zijn begonnen met het ontwikkelen van goedkope mechanische ventilatoren in een poging de capaciteiten van de intensive care-eenheden in het hele land drastisch te vergroten.

De grootste angst is niet zozeer het virus, maar de stabiliteit van het gezondheidszorgsysteem van het land, dat al op instorten stond, grotendeels als gevolg van corruptie.

Tot dusver kunnen de ziekenhuizen het coronavirus behandelen, aangezien slechts 66 van de 686 geïnfecteerde mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen en 33 op de intensive care. Dit is een fractie vergeleken met Europese landen waar het virus veel eerder arriveerde. Spanje, dat een vergelijkbaar aantal inwoners heeft als Colombia, zag het aantal infecties alleen al op zondag met bijna 6.900 gevallen toenemen.

(De Surinaamse Courant/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten