maandag 30 maart 2020

Granman Ipomadi ‘Miep’ Pelenapin van Wayana wapent gemeenschap tegen Covid-19

'Vliegveld gebarricadeerd, Lawarivier wordt geblokkeerd en Braziliaanse goudzoekers moeten gebied verlaten'

'Ik moet tonen dat ik geen grappen maak en alles eraan doe om mijn volk te beschermen'


'Wij hebben ons vliegveld gebarricadeerd, de Lawarivier wordt geblokkeerd en wij hebben de Braziliaanse goudzoekers gevraagd om het gebied te verlaten.'
Granman Ipomadi ‘Miep’ Pelenapin van de Wayana somt de maatregelen op die hij samen in overleg met de kapiteins van Franse inheemse dorpen heeft genomen om het besmettingsgevaar van het coronavirus tegen te gaan. Zowel de Franse als de Surinaamse autoriteiten zijn volgens Pelenapin hiervan op de hoogte en hebben hun medewerking toegezegd. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag, 30 maart 2020.


De blokkade van de rivier gaat vandaag in, omdat het eerder erop leek dat bepaalde mensen, voornamelijk buitenstaanders, geen rekening hielden met de mensen van de gemeenschappen die het risico lopen om besmet te raken met het virus.

'Mensen zullen beboet worden als ze zich bevinden op de rivier en wij hopen dat de mensen niet koppig zijn', zegt hij.

Het grootopperhoofd is in het dagelijks leven ook gezondheidsmedewerker bij de Medische Zending en wordt naar zijn zeggen goed geïnformeerd over onder meer de gevolgen van de ziekte. Daarnaast voelt hij zich als granman hoofdverantwoordelijk voor onder andere het welzijn van zijn volk. 'Ik wilde allang deze maatregelen nemen en toen ik vernam, dat de Staat ook zulke maatregelen heeft doorgevoerd, moest ik als granman uitvoering hieraan geven. Ik moet tonen dat ik geen grappen maak en alles eraan doe om mijn volk te beschermen', zegt Pelenapin.

Het gaat om ongeveer zevenhonderd mensen van de dorpen Kawemhakan (Anapaike), Kumakapan en Lensi Dede die gevestigd zijn aan de Lawarivier, die de grens vormt met het Franse overzees gebiedsdeel Frans Guyana. Slechts voor het transporteren van voedingsmiddelen en medicamenten kan er gebruik gemaakt worden van de rivier en het vliegveld.

De leiders van de Wayana zijn in het weekend ook langs de grootste Braziliaanse nederzetting in de omgeving, Jaw Pasi, geweest om de mensen de maatregelen mee te delen. 'Zodat ze nu nog tijd hebben om het gebied te verlaten', staat op de Facebook-pagina van een Wayana organisatie. In Jaw pasi en omgeving wonen en werken naar schatting 2.000 Brazilianen, van wie 70 procent vermoedelijk illegaal in Suriname is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten