maandag 30 maart 2020

Regering speurt naarstig bij internationale fondsen naar geld voor aanpak Covid-19

Minister Hoefdraad bezig versneld vijf miljoen Amerikaanse dollar van Wereldbank te krijgen

'Na het afronden van ons economisch stimuleringsplan zullen wij de donoren gericht benaderen'


De regering is momenteel bezig internationaal beschikbaar gestelde fondsen ten behoeve van de aanpak van de coronavirus-crisis te mobiliseren. Met diverse financieringsinstellingen wordt intensief overleg gevoerd. Zo zijn er reeds stappen gezet om de vijf miljoen Amerikaanse dollar, die de Wereldbank voor Suriname beschikbaar heeft gesteld, los te krijgen, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vandaag, maandag 30 maart 2020, in de Ware Tijd. 

De aanvraag inclusief een Situation Report is reeds naar Washington opgestuurd. 'Suriname moet ook een Emergency Action Plan indienen dat in samenwerking met DNV (Directoraat Nationale Veiligheid), NCCR (Nationaal Coordinatie Centrum voor Rampenbeheersing) en Volksgezondheid wordt opgesteld, maar er volgt daarna ook nog een goedkeuring van de Wereldbank Board of Directors', zegt de bewindsman. Hiervoor zijn extra bijeenkomsten ingelast voor snelle goedkeuring om stagnatie te voorkomen.

De steun van de Wereldbank wordt een concessionele lening met een looptijd van dertig jaar, een rente van niet meer dan 4 procent met een aflossingsvrije periode van zes jaar. De bijkomende kosten zijn in het eerste jaar in verband met de coronavirus-crisis kwijtgescholden.

Ondertussen is het Financiën gelukt om een bedrag van 290.000 Amerikaanse dollar via de Wereldbank ten behoeve van de aanschaf van medische verbruiksartikelen voor Volksgezondheid in het kader van de bestrijding van het COVID-19 virus los te krijgen. Dit geld komt uit het Contingent Emergency Response Component van het Saramaccakanaal-project dat door de Wereldbank wordt gefinancierd. Van dit component kan Suriname nog 135.000 Amerikaanse dollar opnemen.

Uit een lopend project met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank is 1 miljoen dollar goedgekeurd voor de bestrijding van Covid-19. Daarnaast formuleert Financiën een separaat project ten behoeve van de aanpak van het nieuwe coronavirus. Dit gebeurt in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, PAHO.

De focus van de besprekingen met de Wereldbank en de IDB was eerst gericht op de medische issues, zegt Hoefdraad.

Vicepresident Ashwin Adhin zei zaterdag, dat bedrijven die door de coronavirus-crisis in problemen komen financiële ondersteuning van de overheid zullen krijgen om door deze moeilijke periode te komen. Daarvoor wordt een 'stimulusfonds' opgezet. Bedrijven die vanwege de crisismaatregelen geen of sterk verminderde inkomsten hebben en waar continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar komt, zullen in aanmerking komen. Reeds wordt er met het bedrijfsleven gesproken, aldus Adhin. De bedrijven zullen wel moeten aantonen dat ze daadwerkelijk in financiële moeilijkheden verkeren.

Minister Hoefdraad zegt dat het economisch stimulusplan reeds wordt geformuleerd. Concreet zal daarin worden opgenomen op welke gebieden er voor de economie en sociale vangnetten externe hulp nodig is.

In een conference call met de president van de Caribische Ontwikkelingsbank zijn reeds toezeggingen gedaan, dat er flexibele voorwaarden komen voor budgetondersteuning aan Suriname. Verder worden toekomstige interestbetalingen omgezet in langlopende leningen tegen 1 procent. De Islamitische Ontwikkelingsbank heeft ook een ruim pakket van 2.3 miljard Amerikaanse dollar aangeboden aan lidlanden.

Hoefdraad: 'Wij zijn met al deze donoren in contact. We vermijden duplication of efforts zodat we niet hetzelfde twee of drie keer vragen. Er is een goede afstemming tussen Financiën en het coronateam. Na het afronden van ons economisch stimuleringsplan zullen wij de donoren gericht benaderen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten