zondag 22 maart 2020

Er mankeert van alles aan opvanglocaties voor teruggekeerde ingezetenen in overheids-quarantaine - Iedereen nu in thuis-quarantaine..

Onhoudbare en onhygiënische situatie in Emile de La Fuente Stadion en Zorghotel

(Bron: covid-19.sr)

Repatriëringsvluchten die gepland waren voor zaterdag 21 en zondag 22 maart gecanceld


Alle ingezetenen die vrijdag naar Suriname zijn teruggehaald door de autoriteiten en in overheidsfaciliteiten in quarantaine waren geplaatst zijn naar huis vanwege de onhoudbare situatie in het Emile de La Fuente Stadion en het RCR Zorghotel waar de mensen waren ondergebracht. Dit bericht vanochtend, zondag 22 maart 2020, de Ware Tijd te hebben vernomen van verschillende bronnen, onder wie personen die quarantaine waren geplaatst. 

Bij een passagier die vrijdag is teruggekeerd, is na aankomst het coronavirus vastgesteld. 'We mogen nu weg. Thuis-quarantaine. Ze zijn bruya', zei een vrouw die in het Zorghotel was geplaatst gisteravond omstreeks vier voor half elf 's avonds tegen de Ware Tijd.

De mensen zijn door vertegenwoordigers van het Covid-19-managementteam te woord gestaan. 'De arts heeft gezegd, dat ze zagen dat het niet goed ging en grijpen nu in. We kregen goede instructies en een thermometer mee. Bij 37,8 graden moeten we alarm slaan', zegt de vrouw die opgelucht is dat ze naar huis mag.

Al vroeg gistermorgen bleek uit de talrijke berichten uit de twee opvangcentra, die ook de media hadden bereikt, dat er veel mis was. Zo bleken de teruggekeerden niet tijdig van voeding te zijn voorzien, waren er onder meer geen zeep en schoonmaakmiddelen, toiletpapier en andere zaken voor persoonlijke hygiëne aanwezig. Ook bleken de kamers in bijvoorbeeld het Zorghotel niet schoon te zijn gemaakt en waren er geen baddoeken en beddengoed beschikbaar. In voornoemd stadion waren de sanitaire voorzieningen niet toereikend en in sommige gevallen was de drainage slecht.

Tijdens de persconferentie gistermiddag zei de voorzitster van het managementteam, Danielle Veira, dat inderdaad zaken niet vlekkeloos verliepen, maar dat aan verbetering werd gewerkt. Vrijdag werd op vragen van journalisten evenwel aangegeven, dat alles al in gereedheid was om de mensen die later op de dag zouden arriveren adequaat op te vangen. Echter, dat bleek niet het geval te zijn.

Volgens Veira is de operatie nieuw voor Suriname en zijn er hier en daar steken gevallen.

Vanwege de ontstane situatie zijn de repatriëringsvluchten die gepland waren voor zaterdag en zondag gecanceld. Ook de andere vluchten zijn on hold gezet. In totaal hebben ongeveer duizend ingezetenen die in het buitenland vertoeven aangegeven naar huis te willen terugkeren.

De afgelopen dagen is bij diverse gelegenheden aangegeven, dat in anticipatie op een mogelijke grote uitbraak van het nieuwe coronavirus ruim tweeduizend quarantaineplekken in gereedheid zullen worden gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten