zondag 22 maart 2020

Geweld onder gedetineerden in Colombiaanse gevangenissen

(Bron foto: El Espectador)
Gede- tineerden vrezen dat gevange- nissen te weinig doen om uitbraak coronavirus te voorkomen


Gevangenen vrezen dat gevangenisbewakers niet genoeg doen om uitbraak van het coronavirus in de beruchte overvolle en onhygiënische gevangenissen van Colombia te voorkomen. 

Volgens lokale media brak er geweld uit in de gevangenissen van Ibague, Jamundi en Combita, in twee gevangenissen in Medellin en in nog eens twee in de hoofdstad Bogota.

Video's op social media laten zien, dat er brand was uitgebroken in de La Modelo-gevangenis in Bogota. Buren vertelden de krant El Espectador, dat ze explosies en schoten vanuit de gevangenis hoorden. El Espectador bericht, dat hij Whatsapp-berichten van een gevangenisbewaker had gehoord waarin hij om gewapende versterking vroeg, omdat de situatie uit de hand was gelopen.

Omdat de rellen bijna gelijktijdig uitbraken, beveiligden de veiligheidstroepen de buurten rond de gevangenis, in de veronderstelling dat de protesten en rellen een gecoördineerde gevangenisuitbraak zouden kunnen zijn.


Na de rellen hebben gevangenen meerdere verklaringen afgelegd, waarin ze eisten dat de regering maatregelen zou nemen die kwetsbare en niet-gewelddadige gevangenen zouden toestaan huisarrest te krijgen, de onmenselijke levensomstandigheden van de gevangenen verminderen en het risico op infecties met het coronavirus verminderen.

Het bureau van de Ombudsman bood aan om te bemiddelen tussen de gevangenen en de gevangenisbewakers om een ​​oplossing te zoeken.

Senator Rodrigo Lara drong er bij minister van Justitie Margarita Cabello  vrijdag 20 maart 2020 op aan onmiddellijk huisarrest toe te kennen aan geweldloze gevangenen en gevangenen ouder dan 60 jaar, en hen vrij te laten uit de gevangenissen die in feite vierkante petrischalen zijn.


Lara vertelde het wekelijks magazine Semana, dat de minister hem had verteld de regering al maatregelen overwoog na berichten over gevangenisrellen in Brazilië en Iran. Gevangenissen in de VS begonnen donderdag met het vrijlaten van kwetsbare gevangenen nadat voorstanders van gevangenishervorming hadden aangegeven, dat gedetineerden een verhoogd risico op infectie lopen.



De Colombiaanse minister van Justitie ondernam echter geen actie en gevangenissen veranderden zaterdag in oorlogsgebieden zoals voorspeld.


De overvolle gevangenissen van Colombia behoorden tot de eersten die in quarantaine gingen nadat het virus was ontdekt in Colombia, waaronder een bezoekersverbod. Gevangenen hebben echter geen vertrouwen in de gevangenisbewakers van INPEC (Instituto Nacional Penitenciario y Carcelario), de beruchte corrupte gevangenisautoriteit van het land, die zijn vrijgesteld van quarantainemaatregelen.

Zowel president Iván Duque als de burgemeester van Bogota, Claudia López, schreven op Twitter dat veiligheidstroepen optreden tegen de opstanden.



(De Surinaamse Courant/El Espectador/Colombia Reports/Twitter/Semana)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten