zondag 22 maart 2020

Onduidelijk wanneer Grassalco weer zal beginnen met produceren van goud

Goud- productie te Maripaston gestaakt, omdat ertsgehalte niet winstgevend is


Er is volgens Linus Diko, directeur van Grassalco, nog geen zicht op wanneer het bedrijf weer zal beginnen met het produceren van goud. Grassalco heeft al enkele maanden tijdelijk de goudproductie te Maripaston gestaakt, nadat was gebleken dat het ertsgehalte niet winstgevend is. 

De directeur die vandaag, zondag 22 maart 2020, in de Ware Tijd, inhoudelijk over de situatie niet veel wil zeggen wijst erop, dat de exploratie naar goudvoorkomen jaren in beslag kan nemen. Hij haalt de goudmaatschappijen Newmont Suriname en Rosebel Gold Mines (RGM) als voorbeeld aan. 'De exploratie van Newmont heeft twaalf jaren geduurd en bij RGM was dat ongeveer tien jaar.'

Het bedrijf heeft intussen voorlopige gegevens over goudvoorkomens in het Maripastongebied. Grassalco onderhandelt met vier mogelijke partners om verder onderzoek te doen. Uiteindelijk zal het bedrijf één partner kiezen, om vervolgens samen over te gaan tot exploitatie van het goud. 'Je hebt geen duizenden, maar miljoenen nodig voor de exploratie', zegt Diko.

Hoewel het bedrijf vooralsnog is gestopt met de goudproductie en hierdoor geen inkomsten verdient uit deze bedrijfstak, kan het wel de gebruikelijke kosten betalen. Grassalco is het grootste steenslagbedrijf in Suriname en exporteert naar Guyana. Het bedrijf heeft daarnaast dochterondernemingen zoals plantvermeerderingsbedrijf Invitro Plants in Commewijne.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, de voorganger van Diko, zegt op de hoogte te zijn dat de Maripastonoperatie tijdelijk is stopgezet. 'Vanwege de lage productiecijfers is besloten om ons meer te focussen op de exploratie om grotere reserves vast te stellen', zegt Akiemboto. Hij weet dat een internationale consultancy de eerste fase van het rapport heeft afgerond. 'Het is een gevoelig rapport. Als zo'n rapport is afgetekend kan je bij elke bank in de wereld gaan voor een lening om te investeren.'

Ook hij weet dat er veel geld wordt gestopt in exploratieactiviteiten om de hoeveelheid van het goudvoorkomen vast te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten