vrijdag 27 december 2019

EBS vervangt op termijn draaischijfmeters in fases door digitale meters

Bedrijf heeft geen landelijk traject of plan voor vervanging oude meters


Hoewel veel woningen een binnenmeterkast met schakelaar hebben, zijn de oude bekende zwarte buitenzekeringkasten ofwel analoge meters met draaischijf nog niet overal vervangen door de EBS. Het bedrijf zegt via voorlichtingsmedewerkster Denice de Jong, dat er de afgelopen jaren bij nieuwe aansluitingen en uitbreidingen digitale meters zijn gebruikt. Dit is gedaan ondanks, dat er geen sprake is van een landelijk traject of een plan voor vervanging van oude meters. Dit meldt de Ware Tijd vrijdag 27 december 2019.

'Nee er is geen landelijke vervanging gaande. Het bedrijf doet geen aankopen meer voor analoge meters.' De meters worden pas vervangen als de klant een klacht doorgeeft en of als na controle blijkt dat de meter onjuiste meterstanden registreert of bij een defect melding dat de meter niet meer afleesbaar is.

De Jong zegt ook, dat er geen gevaar schuilt als de binnenmeter reeds vervangen is en buiten nog een draaischijfsysteem staat. 'Overal waar we de oude schroefzekering tegen komen wordt deze vervangen.' De Jong stelt dat zekering en breaker dezelfde functie hebben, beide beveiligen ze tegen kortsluiting. Echter noemt ze de breaker beter, omdat het elektriciteitssysteem binnenshuis gereset kan worden. Bij overbelasting slaat de breaker direct af.

De woordvoerster vertelt dat op termijn de draaischijfmeters in fases zullen worden vervangen. In een persbericht van de EBS eerder dit jaar staat, dat er jaarlijks tussen de vijf- en zesduizend aansluitingen worden gerealiseerd en dat gestreefd werd naar 9.000. Sinds in 2016 de aansluitkosten zijn afgeschaft, is er een toename in aanvragen te merken. De EBS heeft al jaren een achterstand in aansluitingen en dagelijks komen er tientallen aanvragen voor een aansluiting of uitbreiding van de elektrische installatie erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten