vrijdag 27 december 2019

Centrale Bank Curaçao vrij somber over economie in 2020

CBCS verwacht volgend jaar een negatieve groei van 3,5 procent


De Centrale Bank schetst voor Curaçao een vrij somber beeld in het meest recent uitgebrachte kwartaalverslag: een diepere krimp van 2,2 procent in 2019 en volgend jaar zelfs een negatieve groei van 3,5 procent. Het eerste kwartaalverslag 2019werd deze maand gepubliceerd, zonder dat daar overigens veel ruchtbaarheid aan werd gegeven. 

Het Antilliaans Dagblad heeft gekeken naar het verslag, dat voor het eerst ook een hoofdstuk ‘Outlook’ kent en bericht er vandaag, vrijdag 27 december 2019, over.

De jongste prognose voor de economische prestaties in 2019 houden een ongunstige bijstelling in ten opzichte van augustus, toen het jaarverslag 2018 werd gepresenteerd. Op dat moment ging de Centrale Bank CBCS uit van een krimp dit jaar van 1,8 procent, maar dat is deze maand gecorrigeerd en de CBCS rekent nu met 2,2 procent krimp.

Opvallend is dat de Centrale Bank hierbij weliswaar verwijst naar de Venezuela-crisis en de Isla-raffinaderij, die mede hierdoor vrijwel platligt, maar de primaire oorzaak legt de CBCS bij de accijnsverhogingen (tabak, bier en sterke alcoholische drank) alsmede het optrekken van het omzetbelastingtarief bij invoer van 6 naar 9 procent per 1 september jongstleden. De inflatie stijgt naar 2,8 procent, aldus de Outlook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten