vrijdag 27 december 2019

Twee mensen gedood en meer dan 700 kraampjes verwoest na brand in La Merced-markt in Mexico-Stad

'Het was een ongeluk, oververhitting in het elektrische netwerk'

'De getroffen 1.240 verkopers krijgen maandelijks een werkloosheidsuitkering van 2.500 peso (US $ 132) en renteloze leningen tot 25.000 pesos'


Twee mensen zijn gedood en meer dan 700 kraampjes zijn volledig verwoest na een brand op kerstavond in de La Merced-markt in Mexico-Stad. De La Merced-markt is een traditionele openbare markt in de oostelijke rand van het historische centrum van Mexico-Stad en is een van de grootste traditionele markten in de hele stad. 

Autoriteiten hebben vastgesteld dat de brand, die dinsdag 24 december rond acht uur 's avonds begon, niet opzettelijk was aangestoken.

'Het kon niet [opzettelijk] gestart zijn, er zijn geen tekenen van andere activiteiten dan die van de leveranciers', zei Fadlala Akabani Hneide, secretaris voor Economische Ontwikkeling. 'Het was een ongeluk, oververhitting in het elektrische netwerk.'


Akabani schat, dat de reparaties ongeveer een jaar in beslag zullen nemen, maar zullen worden uitgevoerd zonder de verkopers elders te verwijderen, zolang er geen structurele schade is. 'Als er geen structurele schade is, kunnen we de reparaties in fasen uitvoeren, zonder [leveranciers] van de markt te verwijderen, beginnend waar de brand is begonnen en zich later uitbreidde naar andere gebieden', zei hij.

Burgemeester van Mexico-Stad Claudia Sheinbaum bezocht woensdag de markt om de schade te beoordelen.




Zij en andere stadsautoriteiten verwachten geen structurele schade te vinden en zijn van plan binnenkort met het geleidelijke restauratieproces te beginnen.


Akabani zei, dat de 1.240 verkopers die getroffen zijn door brandschade maandelijks een werkloosheidsuitkering van 2.500 peso (US $ 132) ontvangen, evenals renteloze leningen tot 25.000 pesos (US $ 1.318) om hun bedrijf weer op gang te brengen.

'De huurders hebben zich goed gedragen en reageren solidair. Ze namen deel aan de brandbestrijding en we hebben overeenstemming bereikt over de vorming van werkgroepen', zei hij.


Na deze en een nieuwe brand op de San Cosme-markt van de stad de dag ervoor, waarvan ook wordt aangenomen dat deze is veroorzaakt door defecte elektrische infrastructuur, heeft de regering van Mexico-Stad aangekondigd dat zij de elektrische installaties in alle 329 markten van de stad zal inspecteren.




(Suriname Mirror/The Yucatan Times/El Universal/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten