vrijdag 27 december 2019

Oud-minister Jennifer van Dijk-Silos neemt geen zitting in Constitutioneel Hof

'Ik wil het Onafhankelijk Kiesbureau niet verlaten'


Advocaat en oud-minister Jennifer van Dijk-Silos neemt geen zitting in het Constitutioneel Hof dat mogelijk binnenkort wordt geïnstalleerd. Ze spreekt berichten dat ze er lid van wordt tegen. 'Nee, dat gaat niet gebeuren want dan moet ik het Onafhankelijk Kiesbureau verlaten en dat wil ik niet. Misschien vinden mensen het wenselijk dat ik erbij ben', zegt ze vrijdag 27 december 2019 in de Ware Tijd. 

Ze geeft toe dat ze tijdens de behandeling van de wet is benaderd om president van het Constitutioneel Hof te worden, maar ze heeft geweigerd. Het is wettelijk niet mogelijk tegelijk lid van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en van het Hof te zijn.

Intussen zijn maandag tijdens een huishoudelijke Assemblee-vergadering de voordrachten van de coalitie voor het Hof goedgekeurd. Over de leden die de oppositie voorstelt zal op een andere dag gesproken worden.

Van Dijk-Silos vindt goed toezicht op de verkiezingen zeer belangrijk. Vandaar de keuze om in elk geval tot dan te blijven bij het OKB. 'Ik heb tweehonderd mensen erbij gehaald en mijn toezicht wordt nog strakker. Ik ga nog meer regels moeten bedenken.' Ze noemt het belangrijk dat de gemeenschap zich neerlegt bij de verkiezingsuitslag, hoe die ook uitvalt. Het OKB ziet daarom erop toe dat er goede verkiezingen worden georganiseerd zonder fraude. 'Dat is de wens van het volk en dan krijg je ook geen opstanden.' 

Ze stelt dat het woelige verkiezingen kunnen worden, omdat de belangen van politieke partijen bijzonder groot zijn. Er zal volgens haar niet geschroomd worden tot het uiterste te gaan voor de winst. Dat is ook een van de redenen waarom ze heeft gekozen voor het OKB.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten