maandag 29 juli 2019

Ministers van Justitie en Politie, Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling naar Rosebel

Ongeregeldheden in en rond de Roma Pit zijn afgenomen na komst politieversterking


De ongeregeldheden in en rond de Roma Pit van de Rosebel/IAmGold goudmijn zijn, nadat politieversterking was gestuurd, afgenomen, aldus het ministerie van Justitie en Politie in een vandaag, maandag 29 juli 2019, uitgebracht, zo meldt Starnieuws. 

Na melding van de schermutselingen op het complex van de goudmaatschappij in het district Brokopondo zou het ministerie direct politieversterking naar het gebied hebben gezonden. De ministers van Justitie en Politie, van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en van Regionale Ontwikkeling zullen vandaag een bezoek brengen aan het gebied.

NH-minister Sergio Akiemboto zou gistermiddag al afreizen naar het gebied, maar hem werd geadviseerd dat niet te doen ,omdat de situatie onoverzichtelijk was en de veiligheid niet was gegarandeerd. De bewindslieden zullen samen met districtscommissaris Frederik Finisie en het traditioneel gezag praten over de ontstane situatie. Er zal worden geprobeerd om met alle relevante actoren tot een structurele oplossing in de kwestie te komen, zegt het ministerie van Justitie en Politie via het Nationaal Informatie Instituut.

De planning is ook dat delegatie een bezoek brengt aan de nabestaanden van de slachtoffers. Het ministerie voegt eraan toe, dat het alles met al zijn ten dienste staande middelen doet om de rust in het gebied terug te brengen.

Bij schermutselingen in de Roma Pit werd gistermiddag een porknokker doodgeschoten, terwijl een andere gewond raakt. Als vergelding hebben porknokkers en dorpelingen materieel van het goudbedrijf in brand gestoken. Er zouden vijf graafmachines en een bus in vlammen zijn opgegaan. Vanuit de directie van Rosebel Goldmines is nog geen officiële mededeling gedaan over de situatie.

De personeelsbond bij het bedrijf heeft uit veiligheidsaspecten de werknemers aangezegd het werk te stoppen totdat er duidelijkheid is en er garanties zijn voor de veiligheid van de mensen.

Ter informatie:
In november2017 werd te Nieuw Koffiekamp een historisch document getekend om goud te kunnen mijnen in de Roma Pit, op de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Na meer dan twee decennia was het probleem van illegale goudzoekers in de Roma Pit opgelost. 250 Personen uit Nieuw Koffiekamp zouen hun brood kunnen verdienen door de overeenkomst. De ministers Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, hoofdkapitein Ludwich Wijnerman van Nieuw Koffiekamp, Owen Pryor van de lokale goudzoekersvereniging Makamboa en Suresh Kalathil, General Manager van Rosebel Gold Mines, hebben hun handtekening geplaatst onder de overeenkomst.

Vijf ondernemers uit het dorp mochten mijnen in Roma Pit. Zij mochten elk vijftig werknemers uit Nieuw Koffiekamp in dienst nemen. Alle werkers en machines zijn geregistreerd. Politie, militairen en leden van de Commissie Ordening Goudsector zouden belast worden met de beveiliging. Het werken gebeurt onder strenge voorwaarden. Zo is het niet toegestaan om met kwik naar goud te zoeken, zei Dodson. Het winningsproces moet milieuvriendelijk gebeuren.

Maar, eind mei dit jaar, bleek de aanwezigheid van honderden porknokkers in de Roma Pit van IAmGold, een doorn in het oog van bewoners van het dorp Nieuw Koffiekamp te zijn. Illegale goudzoekers stroomden opnieuw van heinde en verre naar het gebied, nadat de eerste ‘blast’, het met explosieven opblazen van het gesteente, plaatsvond. 'We ondervinden telkens weer last van deze indringers en het verstoort de goede samenwerking die we hebben met Rosebel Gold Mines (RGM). Het probleem is een smet voor Nieuw Koffiekamp', aldus kapitein Hermanus Schalwijk vrijdag 31 mei 2019 in de Ware Tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten