maandag 29 juli 2019

Regering Suriname weinig mededeelzaam over inhoud bezoek Russische minister Lavrov

(Bron foto's: Twitter)
Geen enkele mededeling over militair-technische samenwerking... (!)

'Historisch moment' krijgt amper inhoudelijke aandacht van zogenoemd Nationaal Informatie Instituut


De minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergey Lavrov, heeft vrijdagavond 26 en een deel van zaterdag 27 juli 2019 een officieel bezoekje gebracht aan Suriname.

'Minister Lavrov was in Suriname voor de versterking van de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Rusland. De komst van de Russische minister biedt perspectief voor onder andere de oliesector en onderwijs', zo berichtte het amateuristisch Nationaal Informatie Instituut, NII, de gewillige spreekbuis voor de regering.

'Connectivity'....?
Na een ontmoeting zaterdagochtend met minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle vertrok de Rus naar het Kabinet van de vicepresident, waar van gedachten werd gewisseld over 'de samenwerkingsgebieden' tussen de twee landen. Zo sprak minister Lavrov met vicepresident Ashwin Adhin onder meer over 'connectivity', aldus het NII, de agrarische- en mijnbouwsector. 'Rusland is politiek strategisch een belangrijke partner benadrukte de vicepresident, die van mening is dat Suriname daarvan maximaal gebruik moet maken.'


'Historisch moment'
Vervolgens vertrok het Russisch gezelschap naar het presidentieel paleis voor een ontmoeting met president Desi Bouterse. Gesproken werd weer over de relatie tussen beide landen, zo liet het weinig mededeelzame NII weten.
Bouterse beweerde, dat het bezoek van Lavrov gezien kan worden als een historisch moment, 'aangezien Rusland gerekend kan worden tot een van de grootste mogendheden van de wereld'...

Wat Lavrov zei, meldt het NII niet!
Maar, wat het bezoek Suriname concreet oplevert is onduidelijk. Het 'historisch' aspect zal nog moeten blijken. Daarnaast bekritiseerde de vermeend volkspresident zijn volk, door te zeggen, dat het tijd is dat Surinamers meer liefde voor hun land moeten hebben, zo schreef het Nationaal Informatie Instituut.... Bouterse gaf verder aan, dat Suriname op diverse gebieden voordelen heeft aan dit bezoek, waaronder op het gebied van volksgezondheid en onderwijs. Wat Lavrov zei, meldt het NII niet!

Opmerkelijk is het, dat het NII - en lokale media - niet rept over het tekenen door beide landen van overeenkomsten inzake militair-technische samenwerking (!), dat zaterdag 27 juli wel wordt gemeld door het Russisch staatspersbureau TASS, zonder overigens in te gaan op de inhoud van die overeenkomst.
'We hebben gesproken over versterking van het wettelijk kader, we werken intensief aan een uitleveringsverdrag, een overeenkomst over juridische bijstand', zei Lavrov, aldus TASS. 'Documenten worden opgesteld op het gebied van militair-technische samenwerking.' Hij benadrukte ook dat Rusland zijn medische hulp aan Suriname uitbreidt. 'We schonken sets van perinatale medische apparatuur en een beademingsapparaat voor kunstmatige longen aan onze partners',voegde de Lavrov toe.

Het NII beperkt zich, uit gemakzucht, tot cliché teksten, oppervlakkige berichtjes
Waar de militair-technische samenwerking uit bestaat is niet bekend.... De regering rept er met geen woord over. Het Nationaal Informatie Instituut informeert amper. Transparantie is onbekend bij het zogenaamd instituut. Let wel, Bouterse spreekt van een historisch moment, het korte bezoek van Lavrov. Maar, het NII besteedt geen enkele inhoudelijke aandacht aan het historisch moment. Het beperkt zich, uit gemakzucht, tot cliché teksten, oppervlakkige berichtjes. Gesloten overeenkomsten worden niet nader inhoudelijk toegelicht.

Kwalijk
Laat het NII haar naam eens eer aan doen en daadwerkelijk het volk gaan informeren, uitgebreid en op een transparante wijze. Het bezoek van Lavrov had van het Nationaal Informatie Instituut meer aandacht verdiend dan bijvoorbeeld de fake Facebook-accounts op naam van Surinaamse ministers. En, dat het NII niets vermeldt over getekende overeenkomsten op het gebied van militair-technische samenwerking is op z'n zachtst gezegd kwalijk.

(© Suriname Mirror, maandag 29 juli 2019)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten