maandag 29 juli 2019

Maduro: 'Voortvluchtige FARC-leiders welkom in Venezuela'

(Bron foto: Twitter)
'Ivan Marquez en Jesus Santrich zijn leiders van de vrede'


Twee voortvluchtige voormalige leiders van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zijn welkom in Venezuela. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro gezegd. Maduro sprak zondag 28 juli 2019 samen met de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel tijdens de slotceremonie van het Sao Paulo Forum, een bijeenkomst van regionale linkse politici en activisten in Caracas, over Ivan Marquez en Jesus Santrich 'leiders van de vrede'.


Jesus Santrich en Ivan Marquez ↓, aliassen gebruikt door Seuxis Paucias Hernandez en Luciano Marin, sloten zich in 2016 aan bij de politieke tak van de FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común), nadat de beweging werd ontbonden en er een einde kwam aan tientallen jaren van gewapende strijd in Venezuela.

Toch verdwenen ze van de radar, omdat ze bang waren gearresteerd te kunnen worden voor drugssmokkel.


Marquez’ neef werd vorig jaar meegenomen naar de VS, waar hij meewerkt aan een onderzoek naar drugssmokkel. Marquez is sinds vorig jaar spoorloos. Santrich verdween eerder deze maand, nadat het Hooggerechtshof had bepaald dat hij moest worden opgepakt.

Volgens de Colombiaanse president Ivan Duque zit Santrich waarschijnlijk al in Venezuela. 'Colombia zei al dat ze in Venezuela zaten, dus ik heb op ze gewacht', aldus Maduro. 'Marquez en Santrich zijn leiders die staan voor vrede.' Colombia beschuldigt buurland Venezuela er al langere tijd van Colombiaanse rebellen onderdak te bieden.


Santrich heeft in Colombia een opsporingsbevel op zijn naam staan. Hij wordt beschuldigd van drugssmokkel en werd hier in 2018 al voor opgepakt in Colombia.

Venezuela verkeert in een diepe politieke crisis sinds parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf in januari tot interim-president benoemde. Het land gaat onder de socialistische Maduro al langer gebukt onder een economische crisis. Meer dan vijftig landen erkennen Guaidó als de rechtmatige leider van het land.

(Suriname Mirror/AD/Reuters/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten