zaterdag 27 juli 2019

Kleine Japanse delegatie namens regering in Suriname inzake koop 6 ijsmachines voor bevolkingsvisserij

(Bron foto: NII)
Japan heeft ruim US$3.5 miljoen vrijgemaakt voor de Surinaamse visserijsector

Rond Japanse steun hangt al jaren een zweem van 'dank' voor steun en stem Suriname aan Japanse walvisjacht in International Whaling Commission


Een technische missie van het Japan International Cooperation System (JICS) is namens de Japanse regering momenteel op werkbezoek in Suriname. Binnen het programma 'Economic and Social Development Program' van Japan was een Memorandum of Understanding getekend in december 2018 voor een samenwerking tussen Suriname en Japan ter ondersteuning van de visserijsector, zo schrijft vandaag, zaterdag 27 juli 2019, het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Door Japan is een bedrag van ruim US$3.5 miljoen vrijgemaakt voor de visserijsector. Dat bedrag is met name bestemd voor de aankoop van benodigdheden voor de bevolkingsvisserij en controle activiteiten die door de Maritieme Politie Suriname en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uitgevoerd zullen worden. Eerder zijn werkbezoeken voor dit programma afgelegd door de deskundigen van JICS en de niet residerende ambassadeur van Japan, Misuhiko Okada aan Suriname.

De missie die momenteel in Suriname vertoeft bestaat uit twee deskundigen van het JICS, die technische informatie moeten inwinnen voor de aankoop en bouw van 6 ijsmachines voor Suriname. Deze informatie is nodig voor het bedrijf die moet zorgen voor de machines. De zes ijsmachines zullen in verschillende districten worden geplaatst. De districten die in aanmerking komen voor een ijsmachine zijn Commewijne, Paramaribo en Sipaliwini. Suriname komt in met de bouw van de ijsfabriek en aansluiting van elektriciteit en water.

Enkele van de gebieden smachten reeds geruime tijd naar een ijsfabriek om hun producten veilig te kunnen stellen. Voor de vissers zal dit van grote betekenis zijn, aangezien hun visvangst op ijs moet zodat die langer vers kan blijven. De Japanners hebben onder meer de plaatsen Atjoni en Apoera bezocht, waar een ijsmachine geplaatst zal worden Daarnaast hebben zij gesprekken gevoerd met de plaatselijke autoriteiten. Ook de kwaliteit van het leidingwater is gemeten, wat belangrijk is voor het produceren van ijs.

Sinds de jaren ’50 is er een samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Japan met betrekking tot de visserijsector. Deze samenwerking resulteerde in het exporteren van verschillende soorten vis en visserijproducten naar Japan. Op haar beurt heeft Japan de visserijsector in Suriname ondersteund met het opzetten van twee visserijcentrums, waaronder het Visserij Centrum Commewijne en het Visserij Centrum Bethesda meer bekend als JICA.

Suriname heeft met Japan ook werkrelaties op andere gebieden. Aan de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis is een bedrag gegeven voor de bouw van een nieuwe bloedbank in het district Nickerie.

Rond Japanse steun hangt overigens al jaren een zweem van 'dank' voor steun Suriname aan Japanse walvisjact in International Whaling Commission.

Lees dit artikel van 5 november 2016:

'Suriname enig Latijns Amerikaans land dat walvisjacht door Japan jarenlang consequent steunt binnen de IWC 
- Tijdens 66e jaarvergadering IWC in Slovenië stemt Suriname tegen instelling walvisreservaat zuidelijke Atlantische Oceaan 
- Jarenlang zou Japan binnen IWC steun van Suriname hebben gekregen in ruil voor Japans geld 
-  Volgens minister Algoe consumeren walvissen 'tot zeven maal de hoeveelheid vis die wordt gevangen' 
- Suriname heeft Greenpeace buiten de deur gehouden'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten