maandag 29 juli 2019

Rechter Colombiaans Hooggerechtshof verzwijgt dat ze getrouwd was met veroordeelde oorlogsmisdadiger

Cristina Lombana was gehuwd met voormalig veroordeelde moordenaar luitenant-kolonel William Roberto del Valle


Cristina Lombana van het Colombiaanse Hooggerechtshof heeft de rechtbank nooit verteld, dat ze getrouwd is geweest met een veroordeelde oorlogsmisdadiger, zo onthult weekblad Semana zondag 28 juli 2019. De nieuwste openbaring van journalist Daniel Coronell draagt ​​bij aan een controverses die zich vorig jaar hebben opgestapeld rond de door president Ivan Duque beëdigde rechter.

Lombana, een voormalige majoor van het leger, heeft de rechtbank eerder ook niet verteld dat ze werkte voor de verdedigingsadvocaat van voormalig president Alvaro Uribe, die ze onderzocht wegens vermeend beïnvloeden van getuigen totdat haar collega's haar aan de kant zetten.


Coronell demonstreerde zondag, dat het verzuim van de magistraat om de rechtbank te vertellen dat ze voor de advocaat had gewerkt wiens cliënt zij onderzocht, niet haar enige geheim was.

Lombana heeft de rechtbank ook nooit verteld, dat ze in 2002 een voormalige veroordeelde moordenaar, luitenant-kolonel William Roberto del Valle, huwde, terwijl hij opnieuw burgers vermoordde om hen neer te zetten als guerrilla's gedood in een gevecht, zo tonen documenten aan verstrekt door de columnist.


Jaren vóór hun huwelijk, in 1993, werd Del Valle voor het eerst veroordeeld voor de marteling van drie vakbondsleden waarvan hij vermoedde dat ze banden hadden met een guerrilla-groep en het levend in brand steken van een van deze vermeende guerrilla-medewerkers.


Lombana heeft tevergeefs geprobeerd in beroep te gaan tegen die veroordeling als advocaat van Del Valle in 2001, maar het beroep werd afgewezen door het Hooggerechtshof waar ze nu lid van is in november 2001, een maand voordat de twee trouwden.

Nadat hij zijn straf had uitgezeten, mocht Del Valle terugkeren naar het leger, waarna hij de 'valse positieven' moorden in La Ceja, Antioquia, in september 2004 beging. Del Valle werd opnieuw gearresteerd in 2010 en veroordeeld voor de dubbele moord in 2015. Twee maanden voordat Lombana tot rechter van het Hooggerechtshof werd benoemd, verzocht haar ex-man het tribunaal voor oorlogsmisdaden zich te onderwerpen aan het overgangsrechtssysteem dat hem weer in staat zou stellen de gevangenis te verlaten.

Ondertussen heeft de benoeming van Lombana grote spanningen gecreëerd binnen het Hooggerechtshof die haar dwongen zich terug te trekken uit het leger in juni. Minder dan twee weken later nam ze wraak en verwierp persoonlijk een uitspraak van het Hooggerechtshof, dat een magistraat van een aanklacht wegens corruptie ontsloeg.

(Suriname Mirror/Semana/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten