maandag 22 juli 2019

ELN-commandant 'Pablito' heeft in Colombia iedereen misleid over zijn identiteit - OM ontdekt identiteitsfraude

'Pablito' is Carlos Emilio Marin Giraldo en niet Gustavo Anibal Giraldo Quinchia


Het Openbaar Ministerie, OM, van Colombia is erachter gekomen, dat ELN-commandant 'Pablito' (Ejército de Liberación Nacional) iedereen heeft misleid over zijn identiteit, aldus de krant El Tiempo zaterdag 20 juli 2019. Onder verwijzing naar een anonieme bron binnen het OM, meldt de krant dat de commandant van het Oostfront van de ELN Carlos Emilio Marin Giraldo heette, en niet Gustavo Anibal Giraldo Quinchia zoals hij momenteel staat geregistreerd. 

Hoewel de autoriteiten lang geloofden dat Pablito in 1968 in de centrale provincie Cundinamarca was geboren, bleek uit het onderzoek dat hij in Peñol, een stad in de buurt van Medellin, werd gedoopt.

Volgens de krant kwam de aanklager op de hoogte van de identiteitsfraude bij het onderzoeken van een terroristische aanslag waarbij 22 politie-cadetten in februari werden gedood in opdracht van Pablito.


El Tiempo meldt, dat op bevel van de voormalige leidster van de afdeling Georganiseerde Mmisdaad, Claudia Carrasquilla, een ster binnen de instelling, de openbare aanklagers de boeken van een nationaal kadaster in Cubara, een kleine stad in Boyaca, doornamen en allerlei onregelmatigheden met betrekking tot de ELN-leden vonden.

'Er is een keten van vervalsingen van stukken die direct verband houden met het ELN en die zelfs leden van zijn leiderschap bereikt', zei de OM-bron. Van de 2.000 Cubara-documenten die tot dusver zijn geverifieerd, vonden openbare aanklagers, dat 1.200 leken te zijn veranderd, aldus El Tiempo.


Hoewel de beweerde echte identiteit van 'Pablito' de meeste aandacht trekt, zou het grootste succes van de aanklager zijn dat een groot aantal ELN-guerrilla's die valse identiteiten hebben gebruikt, nu is blootgesteld.

Hoewel het een van Colombia's meest gezochte personen is, is 'Pablito' altijd ongrijpbaar geweest, niet alleen op papier. De informatie  van de guerrillaleider op de Interpol-website toont een derde naam, Carlos Fernando Marin Guarin. Pablito, die verdacht wordt van meer dan 200 moorden, heeft zich gedurende een groot deel van zijn 30-jarige guerrillacarrière buitengesloten gehouden. De guerrillacommandant werd in 2008 gearresteerd, maar ontsnapte spectaculair in 2009 toen guerrillastrijders de gevangenbewaarders aanvielen die hem vanuit een gevangenis in Arauca naar het plaatselijke vliegveld brachten vanwaar hij naar Bogota zou worden gebracht.

Volgens Interpol wordt 'Pablito' niet alleen gezocht voor moord, maar ook voor kidnapping en diefstal.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten