maandag 22 juli 2019

'Hier in Suriname voelen artsen en specialisten zich goden, de goeden niet te na gesproken'

Imro Edam: 'Als ik de zaak vanaf een afstand volg, denk ik dat de hele zorg nu politiek gestoeld is'


Het pad van dialoog kiezen in het belang van de totale gemeenschap. Daar is vakbondsman Imro Edam voorstander van. Net als veel anderen heeft hij zich in de afgelopen dagen afgevraagd waar we aan toe zijn met de gezondheidszorg en hoe serieus deze genomen wordt. Hij heeft het over het probleem tussen de de artsen en de Stichting Staatsziekenfonds. 

De Vereniging van Medici in Suriname had acties aangekondigd, maar heeft die na een gesprek met de president met drie weken opgeschort.

'Als ik de zaak vanaf een afstand volg, denk ik dat die hele zorg nu politiek gestoeld is. Waarom zeg ik dat? Ik heb verschillende landen bezocht en aangezien ik uit de gezondheidssector kom is het vaak zo. dat ik een kijkje neem in ziekenhuizen. In het buitenland heb ik opgemerkt dat wanneer het gaat om gezondheid de doktoren zich dienend opstellen naar patiënten. Daar voelen de artsen en specialisten zich als arbeiders, maar hier in Suriname voelen ze zich goden. De goeden niet te na gesproken', aldus Edam maandag 22 juli 2019 in se Ware Tijd.

Hij stelt dat hij hiermee niet wil zeggen, dat alles koek en ei is in het buitenland, maar er is wel een duidelijk verschil. Edam werkt al langer dan twintig jaar in deze branche en zegt kennis te dragen van zaken. Hij onderstreept, dat veel cliënten doodgaan op basis van menselijke fouten, 'maar nergens hoor je het'. 'Van huis uit ben ik obductie assistent. Nu ik meer verantwoordelijkheid heb let ik kritischer op zaken.'

Hij wil met zijn opmerkingen aangeven hoe zaken misgaan, zonder dat er wordt opgetreden. Edam beweert, dat hij het niet opneemt voor de overheid, want ook zij is schuldig aan de situatie in de zorg. Wel betreurt hij hey, dat er allerlei zaken worden opgeworpen, wanneer de overheid zaken wenst aan te pakken.

De vakbondsman keurt de opstelling van de Surinaamse artsen tegenover de komst van Cubaanse collega's naar Suriname af. Rond de vijftig Cubaanse doktoren hebben van het ministerie van Volksgezondheid toestemming om in Suriname te werken. Zij zullen vooral in het binnenland worden ingezet, zodat de zorg daar optimaal kan zijn. Edam roept de artsen op geen acties te voeren, maar besluiten te nemen in het voordeel van de Surinaamse gezondheidssector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten