maandag 22 juli 2019

Toename aantal moorden in Honduras

In totaal zijn 1.873 mensen gedood in eerste helft van 2019, 1.841 in dezelfde periode in 2018


In totaal zijn 1.873 mensen gedood in Honduras in de eerste helft van 2019, meer dan de 1.841 moorden tijdens dezelfde periode in 2018, onthulde het Secretaría de Seguridad, dat maandag 22 juli 2019 werd geciteerd door de lokale krant El Heraldo.

Volgens de entiteit waren de meest gewelddadige maanden april, met 377 moorden; mei met 353; en juni met 339; en de regio's met de grootste toename van sterfgevallen zijn Cortes, Intibuca, Atlantida, La Paz en Olancho.


Volgens Jair Meza, woordvoerder van het Secretaría de Seguridad, worden veel moorden gepleegd door bendes of 'mara's'. Honduras heeft echter nog steeds een van de hoogste moordcijfers ter wereld en kampt momenteel met een spiraal van geweld waarvan de oorzaken, volgens verschillende analisten, meervoudig en complex zijn.


De belangrijkste oorzaken zijn de groeiende ongelijkheid van inkomen en kansen, de concentratie van rijkdom in zeer weinig handen, corruptie en straffeloosheid die vooral witte-boordencriminelen, werkloosheid en onderbezetting begunstigt. De oplossing, legt hij uit, bestaat niet in toenemende repressie door de staat als deze niet gepaard gaat met acties die gemeenschappen ten goede komen met preventieve maatregelen, variërend van de oprichting van micro-ondernemingen tot de opening van recreatiecentra.

In de afgelopen weken is, gezien de toename van het maatschappelijk onbehagen uitgedrukt in massale demonstraties, de repressie in Honduras door het leger en de politie tegen deze mobilisaties bekritiseerd, zowel binnen als buiten het land, voor het aantal getroffen mensen, met name jongeren.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/El Heraldo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten