maandag 22 juli 2019

Stijging aantal moorden in Mexico eerste zes maanden 2019

14.603 Moorden eerste helft 2019 in vergelijking met 13.985 moorden in eerste zes maanden 2018


Het aantal moorden in Mexico is in de eerste helft van het jaar gestegen, volgens de officiële gegevens, wat de nadruk legt op de enorme uitdagingen waarmee president Andres Manuel Lopez Obrador geconfronteerd wordt in het terugdringen van geweld in het door het drugskartel verwoeste land.

Er waren 14.603 moorden van januari tot en met juni, in vergelijking met de 13.985 moorden die in de eerste zes maanden van 2018 waren geregistreerd, volgens gegevens die in het weekend zijn gepost op de website van het Secretaría de Seguridad Pública, SSP.


Mexico is op koers om de 29.111 moorden van vorig jaar, een hoogste punt ooit, te overtreffen. Jarenlang worstelde Mexico met geweld, omdat opeenvolgende regeringen streden tegen brute drugskartels, vaak door hun leiders te verslaan. Dat heeft geresulteerd in de fragmentatie van bendes en in toenemende mate wrede gevechten.

De linkse president Lopez Obrador, die in december aantrad, heeft het economische beleid van vorige regeringen de schuld gegeven van het verergeren van het geweld en zei dat zijn regering het probleem aanpakt door corruptie en ongelijkheid in Mexico uit te roeien.


'Sociaal beleid is erg belangrijk - we zijn het erover eens dat dit positieve effecten zal hebben. Maar deze positieve effecten zullen op de lange termijn zichtbaar zijn', zei Francisco Rivas, directeur van de Observatorio Nacional Ciudadano, een civiele groep die gerechtigheid en veiligheid in Mexico bewaakt. De complexiteit van het bestrijden van criminele groepen is een belangrijke test voor de jonge regering van Lopez Obrador, die heeft gezworen om een ​​andere benadering te proberen dan die van zijn voorganger. Zijn regering heeft vorige maand een nieuwe gemilitariseerde Nationale Garde opgestart die moet helpen het probleem op te lossen.

(Suriname Mirror/MercoPress/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten