vrijdag 19 juli 2019

Suriname steunt verklaring inzake Venezuela op MERCOSUR-top niet

MERCOSUR roept op tot vrije, eerlijke en transparante presidentsverkiezingen Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Suriname van geassocieerd MERCOSUR-lid op weg naar volwaardig lidmaatschap


In Argentinië vond dinsdag en woensdag de 54e MERCOSUR (Mercado Común del Sur) Staatshoofden Vergadering plaats. Suriname werd op deze vergadering vertegenwoordigd door ambassadeur Marciano Edgar Armaketo. 

Enkele hoogtepunten van deze vergadering waren bespreking van de recent getekende handelsovereenkomst tussen MERCOSUR en de Europese Unie en de ondertekening van de rvereenkomst voor het beëindigen van roamingkosten tussen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

De Voorzittershamer van MERCOSUR voor de komende periode is overigens overgedragen aan Brazilië.


De slotverklaring over de situatie in Venezuela die in de vergadering is gepresenteerd, wordt niet ondersteund door Suriname. 'Derhalve wordt de onjuiste berichtgeving in de media, met betrekking tot het Surinaams standpunt inzake Venezuela middels het voorgaande ontkracht', aldus het Nationaal Infomatie Instituut donderdag 18 juli 2019....
MERCOSUR riep op tot 'vrije, eerlijke en transparante presidentsverkiezingen, zo snel mogelijk' in Venezuela, op de top in Argentinië woensdag. De voorzitters van de vier lidstaten hebben een verklaring ondertekend waarin zij hun bezorgdheid uitten 'over de ernstige crisis die Venezuela doormaakt, die de humanitaire situatie en de mensenrechten ernstig schaadt'.


Ambassadeur Armaketo heeft de bekende positie van Suriname met betrekking tot Venezuela - als vriend van dat land - herhaald, die is gebaseerd op internationale rechtsbeginselen en principes van respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit, het recht van volkeren op zelfbeschikking, niet-inmenging en niet-ingrijpen in de aangelegenheden van staten en eerbiediging van mensenrechten en democratie.


Behalve Suriname ondersteunden ook Guyana, Uruguay en Bolivia de verklaring niet.

Suriname heeft als geassocieerd lid geparticipeerd in de vergadering. MERCOSUR is een belangrijk handelsblok dat in de toekomst vele voordelen voor de handelsrelaties van Suriname kan opleveren, zoals toegang tot een miljoenenmarkt. Het ligt in de bedoeling om na discussies met stakeholders, het volwaardig lidmaatschap van MERCOSUR te overwegen. De participatie van Suriname in de vergadering dient dan ook mede tegen deze achtergrond te worden gezien.

Bolivia, dat reeds een verzoek om lid te worden van dit blok heeft ingediend, wordt binnenkort formeel toegelaten als lid van MERCOSUR.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten