vrijdag 19 juli 2019

Curaçao Refinery Utilities (CRU) begonnen met op gang brengen grote stoomketel Isla

Stoom nodig voor opwarmen units in voorbereiding opstart raffinaderij

Isla wacht op eerste tamker met ruwe olie


Curaçao Refinery Utilities (CRU) is op verzoek van Refineria Isla begonnen met het op gang brengen van een grote stoomketel. De stoom zou nodig zijn voor het opwarmen van de units in voorbereiding van een opstart van de raffinaderij. Dat zegt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) vandaag, vrijdag 19 juli 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Het gaat in eerste instantie om hogedruk-stoomtesten en het afblazen van stoom met boiler-1. Maar, de raffinaderij kan pas werkelijk draaien als er weer ruwe olie wordt aangevoerd. 'Die is er nog niet', weet de RdK-directeur. 'We hopen van harte dat het opstarten zal beginnen. De eerste scheepslading wordt verwacht, maar we weten niet wanneer.'

Curaçao Ports Authority (CPA) heeft volgens De Lannoy nog ‘geen melding ontvangen van een spoedig aankomende tanker’. Waar de olie vandaan moet komen is bij RdK niet bekend.

De Isla-vakbonden Apri en PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao) waren vorige maand bij staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) in Venezuela, de huidige exploitant van de raffinaderij. Het contract met de PdVSA en de Curaçaose overheid loopt eind dit jaar ten einde. De vakbonden kregen een brief mee van de Venezolaanse minister Manuel Quevedo van oliezaken die daarin het Isla-personeel probeert gerust te stellen. Volgens Quevedo wil PdVSA de raffinaderij ook na 31 december 2019 blijven exploiteren en zou de heropstart mogelijk al in juli plaatsvinden.

De Venezolaanse minister hoopte ‘te kunnen blijven rekenen op de inzet van de werknemers’. Of het inderdaad gaat lukken de raffinaderij nog deze maand aan de praat te krijgen, is dus de vraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten