vrijdag 19 juli 2019

Stichting Bosbeheer en Bostoezicht lanceert Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS)

(Bron foto: Tropenbos Suriname)
Van de 93 procent bosbedekking is 30 procent - 4,5 miljoen hectare - bestemd voor houtproductie


Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft gisteren het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS) gelanceerd. Dit systeem moet SBB in staat stellen beter uitvoering te geven aan de Wet Bosbeheer en de toepassing van de richtlijnen voor houtkap in Suriname. In het systeem is een herziening gemaakt van alle procedures en zijn deze waar nodig gemakkelijker gemaakt. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 19 juli 2019.

Het systeem bestaat uit sectie op de SBB-website waarop alle personen en instanties die in de bosbouw sector actief zijn met een profiel zijn opgenomen en hun activiteiten ten aanzien van houtkap gemakkelijk gecontroleerd kunnen worden. Het systeem geeft duidelijkere richtlijnen waaraan voldaan moet worden bij houtkap. Zo wordt het hebben van een kapplan volledig beschreven en staat er welke gegevens in het systeem moeten worden doorgevoerd voordat tot het kappen van hout kan worden overgegaan.

Lisa Krabbe van de SBB zei in een voor presentatie dat van de al vele jaren (!) gehanteerde 93 procent aan bosbedekking, 30 procent ofwel 4,5 miljoen hectare bestemd is voor houtproductie. Van deze bosbouwgordel is ongeveer 2,8 miljoen hectare uitgegeven als concessie, gemeenschapsbos of houtkapvergunning, vergunningen voor incidentele houtwinning en exploratievergunning.

De houtproductie vertoont een steeds stijgende trend. Tot 2017 is een volume van 900.000 kubieke meter hout verwerkt. Tot het jaar 2017 bedroegen de inkomsten uit de sector Srd 124.2206.000. Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar de illegale houtkap, wordt geschat dat die 10 procent uitmaakt van de nationale houtproductie.

De SBB wil met duurzaam bosbeheer een balans breng­en tussen de economische, sociaal-culturele en ecologische functies van het bos. De houtproductie van Suriname is tussen 2010 en 2018 jaarlijks verviervoudigd van 250.000 kubieke meter tot 1.000.000 kubieke meter. De export is aanzienlijk verhoogd van 50.000 naar 500.000 kubieke meter per jaar door de toegenomen buitenlandse investeringen in de bosbouwsector.

Het plannen van houtkap middels een kapplan is volgens de SBB een cruciaal onderdeel om legaliteit van het hout te garanderen en de negatieve impact van de houtexploitatie te verminderen. Bij een onderzoek in acht tropische landen, waaronder Suriname is gebleken dat wanneer het bos op een geplande en duurzame wijze wordt geëxploiteerd, de schade aan het bos met 40 procent kan worden verminderd. Met duurzame houtkap wordt de uitstoot van giftige gassen in de atmosfeer per jaar met 2,3 miljoen CO2-equivalenten verminderd. Met het nieuw controle systeem SFISS, wordt controle niet alleen transparanter maar ook effectiever.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten