maandag 8 juli 2019

'Of de dorpen profijt hebben van contracten met houtbedrijven over gemeenschapsbos moet nog blijken'

VIDS volgt ontwikkelingen inzake contracten die betrekking hebben op gemeenschapsbos met argusogen


Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), kan nog niet zeggen of dorpen voor- of nadelen zullen hebben van de contracten met houtbedrijven over gemeenschapsbos. Het gaat om de dorpen Copi en Sapenda in het Boven-Commewijnegebied, Cabendadorp in Para en Tapoeripa aan de Nickerierivier. 

'Of de dorpen er profijt van zullen hebben, moet nog blijken', aldus Jubitana vandaag, maandag 8 juli 2019, in de Ware Tijd.

Het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) treedt op als overheidsbemiddelaar bij het proces tot ondertekening van de overeenkomsten. Directeur Nielton Grootfaam was niet bereikbaar voor commentaar.

Jubitana heeft begrepen. dat de bedrijven het geld van de dorpen zullen storten in een fonds dat beheerd wordt door het ministerie. Mochten de gemeenschappen projectvoorstellen indienen, dan kunnen deze gefinancierd worden met dit geld.

Hij stelt dat gemeenschapsbos sterk wordt gepromoot door RO, maar zijn organisatie raadt dorpen af om dit recht aan te vragen. 'Want als je dat doet, geef je aan dat het bos van de overheid is. Dit verzwakt onze zaak, omdat wij gaan voor collectieve grondenrechten', vindt hij. Volgens hem komt het proces voor juridische erkenning van de grondenrechten stapvoets op gang en hij hoopt dat de dorpen geduld betrachten.

De voorzitter heeft ook begrip voor dorpen die het recht aanvragen. Bepaalde gemeenschappen raken namelijk geconfronteerd met de uitgifte van gronden in hun woon- en leefomgeving. 'In plaats van dat anderen voordeel hebben aan het bos, vragen ze het dus aan', zegt Jubitana.

Hij wijst erop dat elk dorp zijn eigen beleid bepaalt en besluit of het gemeenschapsbos aanvraagt. De VIDS is bereid de dorpen te begeleiden als ze daarom vragen. De vereniging zal de ontwikkelingen over de contracten die betrekking hebben op gemeenschapsbos met argusogen volgen. 'Wij zijn alert en indien zaken niet goed verlopen, zullen we aan de bel trekken', verzekert Jubitana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten