maandag 8 juli 2019

Curaçaose studenten niet direct toelaatbaar op onder andere de Universiteit Leiden

Minister Alcalá-Wallé wil opheldering van Nederlandse collega Van Engelshoven

'Studenten uit Caribische deel Koninkrijk door deel Nederlandse hogescholen en universiteiten gediscrimineerd'


Onderwijs-minister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) vraagt haar Nederlandse collega Ingrid van Engelshoven ‘zo snel mogelijk na te trekken op basis van welke concrete criteria Curaçaose studenten niet direct toelaatbaar zijn op onder andere de Universiteit Leiden’. Alcalá-Wallé vindt dat ‘studenten uit het Caribische deel van het Koninkrijk door een deel van de Nederlandse hogescholen en universiteiten worden gediscrimineerd' en vraagt in een brief van 1 juli opheldering aan Van Engelshoven, zo schrijft vandaag, maandag 8 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

Want terwijl ‘het Curaçaose onderwijssysteem op het Nederlandse is afgestemd’ worden de studenten van Curaçao per definitie uitgesloten of, anders dan leerlingen uit Nederland, ‘niet direct toegelaten’ tot een vervolgopleiding.

Als concreet voorbeeld noemt Alcalá-Wallé de Universiteit Leiden die op de website vermeldt, dat ‘aanstaande studenten met een Antilliaans vwo-diploma in het algemeen niet direct toelaatbaar zijn’.  'De Universiteit Leiden kan dit diploma niet verifiëren in Studielink', zo is op de website te lezen.

'De vwo-diploma’s van aanstaande studenten, behaald in Aruba, Sint Maarten en Curaçao, beschouwt de Universiteit Leiden als vergelijkbaar met een vwo-diploma behaald in Nederland. Deze groep moet echter een toelatingsverzoek indienen zodat wij kunnen vaststellen of het diploma en eventuele vereiste vakken daadwerkelijk behaald zijn.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten