maandag 8 juli 2019

Behandeling conceptwet Invoering Statiegeld op Drankverpakkingen verloopt stroperig

'Je krijgt wet om voor te bereiden, maar wanneer je eraan begint te werken, zie je kinderziektes'

'Zijn de winkeliers bereid om mee te investeren in extra opslagruimte?'


Invoering van statiegeld op drankverpakkingen blijft vooralsnog een voornemen. De behandeling van de conceptwet die hiertoe moet leiden is vastgelopen. 'Er spelen enkele kinderziektes', zegt parlementariër Diepakkoemar Chitan, lid van de commissie van rapporteurs die belast is met de voorbereiding van de wet, vandaag, maandag 8 juli 2019, in de Ware Tijd. 

'Je krijgt een wet om voor te bereiden, maar pas wanneer je eraan begint te werken, zie je al die kinderziektes.'

Een van de heikele punten volgens hem, is de bereidheid van winkeliers om te investeren in opslagruimte voor de flessen die door de consument worden ingeleverd. Dit punt is het meest naar voren gekomen tijdens gesprekken tussen de commissie en belanghebbenden. Chitan: 'Je zult gigantisch veel petflessen krijgen. Zijn de winkeliers bereid die aan te nemen? Zijn ze bereid om mee te investeren in extra opslagruimte?'

Uit de gesprekken is ook gebleken, dat de winkeliers niet echt enthousiast zijn om statiegeld uit te betalen aan de consument. Ze vrezen dat ze daarmee geld tekort zullen komen, vooral als de consument met meerdere flessen komt opdraven. Volgens Chitan is door al deze bezwaren de verdere behandeling van de wet halverwege gestopt. 'Het was niet meer op de agenda.'

Chitan zou nog nagaan wat de status is met betrekking tot de verdere behandeling. De wet is bedoeld om met een financiële compensatie het dumpen van plastic flessen te ontmoedigen. Op diverse momenten is aangehaald, dat het probleem van wateroverlast grotendeels te wijten is aan het zwerfvuil dat voor een groot deel uit petflessen bestaat. Dit zorgt voor verstoppingen van de afvoerkanalen.

Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) liet eerder weten dat een Milieuraamwet belangrijk is voor de wet 'heffing statiegeld'. De Milieuraamwet is bedoeld om alles over milieuvraagstukken te regelen. De wet 'heffing statiegeld' zal samen met de wet tarieven afvalstoffen en onderhoud rioleringsstelsel onderdeel worden van de Milieuraamwet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten